Prima victimă a scandalului Panama Papers. Premierul Islandei, acuzat de conflict de interese, a cerut preşedintelui să dizolve legislativul

Prima victimă a scandalului Panama Papers. Premierul Islandei, acuzat de conflict de interese, a cerut preşedintelui să dizolve legislativul

Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson FOTO grapevine.is

Premierul Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, a cerut marţi preşedintelui să declanşeze procedurile pentru dizolvarea Parlamentului islandez, după ce peste 10.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a cere demiterea sa, iar opoziţia a depus o moţiune de cenzură pe fondul dezvăluirilor din scandalul Panama Papers, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă


UPDATE Preşedintele Islandei refuză dizolvarea Parlamentului

Preşedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat marţi, într-o declaraţie televizată, că nu este pregătit să dizolve parlamentul ţării (Althing) până când nu vor fi explorate toate opţiunile, respingând astfel solicitarea premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, al cărui nume figurează în ancheta internaţională referitoare la averile pe care înalţi demnitari din diferite ţări le deţin în paradisuri fiscale, relatează agenţiile AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Revenit în grabă dintr-o călătorie privată în Statele Unite, preşedintele Grimsson a explicat, după o discuţie avută cu premierul Gunnlaugsson, că doreşte să se consulte cu Partidul Independenţei, aliat al premierului şi al formaţiunii sale, Partidul Progresului, pentru a-i cunoaşte poziţia.

„I-am spus preşedintelui Partidului Independenţei că, dacă parlamentarii formaţiunii consideră că nu mai pot susţine guvernul, voi dizolva Parlamentul şi voi convoca alegeri legislative“, a ameninţat Sigmundur David Gunnlaugsson pe pagina sa de Facebook.

Partidul Independenţei pare însă divizat şi cu atât mai puţin favorabil dizolvării legislativului, cu cât preşedintele său, ministrul de Finanţe Bjarni Benediktsson, este la rândul lui vizat de dezvăluirile „Panama Papers“.

Presiune publică uriaşă asupra premierului Islandei

Gunnlaugsson se află sub o presiune publică uriaşă după scurgerea masivă de informaţii Panama Papers, care dezvăluie implicarea soţiei sale într-o companie offshore şi care ar putea să aibă legături cu colapsul financiar al unor bănci islandeze din 2008. Opoziţia susţine că premierul este prins într-un conflict de interese uriaş şi ar trebui să-şi dea demisia, transmite news.ro.

Peste 10.000 de persoane au ieşit luni în stradă, în capitala Reykjavik pentru a cere demisia premierului, care şi-a pierdut credibilitatea în ochii alegătorilor. Islanda are o populaţia de circa 330.000 de oameni, adică aproximativ 3% din populaţia ţării a protestat luni în faţa clădirii legislativului.

Documentele din Panama Papers dezvăluie cum premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, 41 de ani, şi soţia sa au deţinut în secret o companie offshore care a investit milioane de dolari în obligaţiuni, în timp ce ţara lor se confrunta cu criza financiară.

Când David Gunnlaugsson a devenit prim-ministru, în 2013, ascundea un secret care i-ar fi putut afectat cariera politică. El şi soţia sa au împărţit acţionariatul unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice încă din 2009 când Gunnlaugsson a ajuns în legislativ. Câteva luni mai târziu el şi-a vândut acţiunile soţiei pentru un dolar.

Compania lor a deţinut obligaţiuni care valorau iniţial milioane de dolari în trei banci gigant din Islanda. Acestea au intrat în colaps în timpul crizei financiare globale din 2008, iar compania sa a devenit creditor în dosare de insolvenţă.

Guvernul condus de Gunnlaugsson a negociat anul trecut un acord cu creditorii, fără a dezvălui însă miza financiară a familiei sale. Gunnlaugsson a refuzat să recunoască dacă interesele familiei sale i-au influenţat sau nu deciziile.

Într-un interviu realizat de un partener media al ICIJ (Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie), Reykjavik Media, Gunnlaugsson a negat ascunderea activelor. Patru zile mai târziu, soţia sa a făcut publică povestea, postând un comentariu pe Facebook în care afirma că societatea i-a aparţinut ei, nu lui, şi că ea a plătit toate taxele aferente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările