Prima femeie prim-ministru al Suediei a demisionat după mai puţin de 12 ore

Prima femeie prim-ministru al Suediei a demisionat după mai puţin de 12 ore

FOTO: EPA-EFE

Prima femeie prim-ministru al Suediei, social-democrata Magdalena Andersson, a demisionat miercuri, la mai puţin de 12 ore de la preluarea mandatului, după ce coaliţia sa s-a prăbuşit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Andersson a declarat că decizia Verzilor, partidul de rang inferior din coaliţie, de a părăsi guvernul, a forţat-o să demisioneze, conform The Guardian. Ea a adăugat că i-a spus preşedintelui parlamentului că speră să fie numită din nou prim-ministru, însă ca şef al unui guvern monocolor.
 
Partidul Verzilor a anunţat că va ieşi din coaliţia de guvernare după ce legea bugetului a fost respinsă de parlament.
 
„I-am cerut preşedintelui Parlamentului să fiu eliberată din funcţia de prim-ministru. Sunt pregătită să fiu prim-ministru într-un guvern social-democrat, format dintr-un singur partid”, a declarat Andersson într-o conferinţă de presă.
 
Economistă şi fostă înotătoare de performanţă, Magdalena Andersson, în vârstă de 54 de ani, a fost mandatată pe 11 noiembrie de preşedintele Riksdag (n.r. Parlamentul unicameral al Suediei) Andreas Norlen, să formeze un nou guvern. Considerată extrem de competentă în cei şapte ani în care a fost ministru de finanţe, Andersson este cunoscută pentru sloganul său „Suedia poate mai mult”.
 
Marţi seara, ea a reuşit in extremis să ajungă la un acord cu Partidul de Stânga, ultima formaţiunea politică de al cărei sprijin mai avea nevoie pentru a putea prelua puterea. Însă Partidul de Centru şi-a retras sprijinul pentru bugetul lui Andersson din cauza concesiilor făcute stângii, lăsând bugetul fără suficiente voturi pentru a trece în parlament.
 
Astfel, Andersson, care preluase funcţia de prim-ministru de la Stefan Löfven, în fruntea unei coaliţii minoritare susţinute de partidele de stânga şi de centru, nu a avut altă opţiune decât să îşi prezinte demisia.
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările