Prezidenţialele din Franţa:  Emmanuel Macron o întrece pe Marin Le Pen în preferinţele de vot ale francezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marine Le Pen ;i Emmanuel Macron
Marine Le Pen ;i Emmanuel Macron

Un sondaj de opinie dat publicităţii joi îl plasează pentru prima dată pe Emmanuel Macron în fruntea preferinţelor electoratului pentru alegerile prezidenţiale de luna viiotare din Franţa. Pe poziţia a doua se situează preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, urmată la mică distanţă de candidatul dreptei, Francois Fillon, încă serios afectat de scandalul de corupţie în care e implicat.

E pentru prima dată când Emmanuel Macron o depăşeşte pe Marine Le Pen în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, al căror prim tur de scrutin e programat pentru 23 aprilie.

Astfel, conform datelor relevate de sondajul Harris Interactive, fondatorul mişcării de centru "En Marche!" acumulează 26% din intenţiile de vot. E vorba despre un câştig de 6 puncte procentuale în numai două săptămâni.

Pe poziţia a doua în preferinţele electoratului, la doar un punct procentual distanţă, se află candidata extremei dreapta, Marine Le Pen.

Interesant e că, după cum arată acelaşi studiu, în turul doi al prezidenţialelor, Emmanuel Macron ar câştiga detaşat în faţa preşedintei Frontului Naţional cu 65% din voturi (+5%) faţă de 35% (-5%).

Acesta este primul sondaj realizat de Harris Interactive după anunţarea unei alianţe între Emmanuel Macron, fost ministru al economiei sub preşedinţia socialistului Francois Hollande, şi Francois Bayrou, preşedintele Mişcării Democrate (MoDem, centru).

Reprezentantul dreptei, Francois Fillon, a cărui campanie este afectată de peste o lună de suspiciuni generate de angajări fictive ale soţiei şi celor doi fii ai săi, rămâne pe poziţia a treia, cu 20% din intenţiile de vot, în scădere cu un punct procentual.

Urmează apoi candidatul socialist Benoit Hamon (13%,-1%) şi cel al "Franţei Nesupuse" (stânga radicală), Jean-Luc Melenchon (12%, -1%).

Printre motivaţiile persoanelor intervievate figurează mai întâi proiectul candidatului (63%), capacitatea sa de a aduce idei noi (57%), dorinţa ca propriul candidat să câştige alegerile (56%), onestitatea candidatului (54%).

Conform aceluiaşi sondaj, 82% dintre persoane intervievate se declară interesate (mult sau suficient) de alegerile prezidenţiale, 18% nu sau deloc.

Sondajul a fost realizat online între 6 şi 8 martie, pe un eşantion reprezentativ de 4.533 persoane înscrise pe listele electorale, prin metoda cotelor. Marja de eroare este între 0,6 şi 1,6 puncte.

 Le candidat multiplie les contradictions. Assurant qu'il ne nommera une femme Premier ministre que si elle est la plus qualifiée pour le poste, il n'hésite pas à promouvoir son contraire, la discrimination positive, lorsqu'il s'adresse aux banlieues.

Mercredi 8 mars, Emmanuel Macron a profité de la Journée internationale des droits des femmes pour annoncer qu'il avait le «souhait» de nommer une femme Premier ministre. La première et dernière femme à avoir occupé ce poste était Edith Cresson, en 1991.

Macron primeşte sprijinul fostului primar socialist al Parisului, Bertrand Delanoe 

Candidatul independent la scrutinul prezidenţial din Franţa, Emmanuel Macron, a primit miercuri sprijinul fostului primar socialist al Parisului, Bertrand Delanoe, ceea ce reprezintă un nou impuls pentru campania sa de centru în detrimentul candidatului socialist Benoit Hamon, transmite Reuters. 

„Avantajul programului lui Macron rezidă din faptul că este serios şi credibil din punct de vedere al strategiei economice. Face posibil progresul social. Cred că programul lui Hamon este periculos“, a declarat Delanoe într-un interviu la postul de radio RTL. 

Emmanuel Macron a declarat că va desemna un prim-ministru femeie dacă va câştiga alegerile prezidenţiale. Prima şi ultima femeie care a deţinut această poziţie în Franţa a fost Edith Cresson, în 1991.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite