Presiuni asupra lui Macron pentru a-l opri pe Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron (stânga) dând mâna cu Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA
Emmanuel Macron (stânga) dând mâna cu Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA

Indiferent de culoare, clasa politică franceză îi cere preşedintelui Emmanuel Macron să intervină în ajutorul kurzilor şi să stopeze intervenţia armatei turce în nordul Siriei.

În timp ce armata turcă duce o ofensivă de amploare împotriva kurzilor din nordul Siriei, Emmanuel Macron este chemat să facă ceva pentru a evita un masacru în regiune.

 Câteva reacţii de la Paris

 „Kurzii au contribuit, cu mare curaj, la eradicarea Statului Islamic alături de coaliţia internaţională. Trump justifică abandonul lor pentru că nu au ajutat în Al Doilea Război Mondial?! Franţa şi Europa trebuie să-i protejeze. Cât mai repede cu putinţă, Emmanuel Macron“, a scris pe Twitter Valérie Rabault, preşedinta grupului Partidului Socialist (PS) din Adunarea Naţională.

 „Agresiunea turcă în Siria împotriva aliaţilor noştri kurzi, care ne-au ajutat în faţa Statului Islamic, este o crimă, fructul nebuniei lui Donald Trump. Franţa nu poate fi complice la acest abandon impardonabil. Trebuie să-I ajutăm pe kurzi impunând o zonă de excludere pe cale aeriană!“, a reacţionat, tot pe Twitter, centristul Jean-Christophe Lagarde, preşedintele Uniunii Democraţilor şi Independenţilor (UDI).

 „Condamn operaţiunea militară turcă care tocmai a început împotriva kurzilor din nordul Siriei. Franţa nu-i poate lăsa la moarte pe aceşti eroi ai rezisentenţei contra totalitarismului islamic fără să facă nimic. Ţine de onoarea noastră“, a declarat Bruno Retailleau, liderul senatorilor Les Républicains (LR).

 „În ceea ce priveşte Statul Islamic, kurzii s-au aflat în prima linie a acestui război împotriva obscurantismului. Astăzi nu avem dreptul să-i abandonăm“, a spus la rândul său Xavier Bertrand, preşedintele regiunii Hauts-de-France. La France Info, eurodeputata Manon Aubry, membră a partidului Franţa nesupusă, a făcut apel la „o poziţie foarte clară şi foarte fermă“ a Parisului.

Erdogan vs Hitler

Tot la France Info, Patrick Franceschi, un militant pro-kurd, face o analogie între acţiunile lui Hitler împotriva polonezilor şi cele ale lui Erdogan împotriva kurzilor. În opinia sa, asistăm la o epurare şi o reconfigurare etnică a nordului Siriei. Ofensiva turcă din nordul Siriei este o „trădare“, „o lipsă a moralităţii şi o greşeală politică“, a afirmat el joi dimineaţă.

Franţa a condamnat, prin vocea ministrului de Extene Jean-Yves Le Drian, o „operaţiune unilaterală“ care „pune în discuţie eforturile de securitate şi umanitare ale Coaliţiei contra Statului Islamic şi riscă să aducă atingere securităţii europenilor“.

Emmanuel Macron nu s-a exprimat deocamdată asupra intervenţiei militare turce în Siria. Totuşi, anturajul său a dat asigurări că preşedintele francez este „foarte preocupat“ de această situaţie.

La cererea Franţei, Consiliul de Securitate al ONU se va întruni de urgenţă, joi, într-o reuniune consacrată ofensivei turce.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite