Presiuni pentru eliberarea protestatarilor ruşi. Miniştrii de Externe din UE au decis să-l trimită pe Borrell la Moscova: „Va transmite un mesaj clar”

Presiuni pentru eliberarea protestatarilor ruşi. Miniştrii de Externe din UE au decis să-l trimită pe Borrell la Moscova: „Va transmite un mesaj clar”

Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Miniştrii de Externe din UE au decis luni să-l trimită pe înaltul lor reprezentant, spaniolul Josep Borell, la Moscova şi să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei în funcţie raportul acestuia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deplasarea lui Borrell la Moscova este preconizată pentru 2 februarie.

„Josep Borrell se va deplasa la Moscova la începutul lui februarie pentru a transmite un mesaj clar din partea UE. El va da raportul în legătură cu situaţia din Rusia în timpul următoarei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE, la 22 februarie”, a declarat pentru AFP un diplomat european.

UE insistă pentru eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a susţinătorilor acestuia arestaţi sâmbătă în întreaga Rusie. În plus, regimul Putin este chemat să respecte drepturile omului şi statul de drept.

„Avem un regim de sancţiuni pentru încălcări ale drepturilor omului şi cred că trebuie utilizat”, a declarat luni şeful diplomaţiei lituaniene, Gabrielus Landsbergis.

Totuşi, unii diplomaţi europeni consideră că este prematur să se recurgă la această opţiune. „Sancţiunile sunt un instrument util, însă trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă la Moscova”, a spus un alt diplomat european, potrivit AFP.

O decizie în acest sens ar urma să fie luată la 22 februarie, în funcţie de evoluţia situaţiei în Rusia.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a avertizat deja pe Vladimir Putin că statele membre UE vor avea în martie o dezbatere asupra viitoarei „relaţii strategice” cu Rusia.

Sâmbătă seara, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a denunţat „arestările masive” şi „folosirea disproporţionată a forţei” în cursul manifestaţiilor desfăşurate în acea zi în Rusia pentru eliberarea lui Aleksei Navalnîi şi împotriva regimului Putin.

Potrivit Amnesty International, poliţia rusă „a bătut fără discernământ şi a arestat arbitrar” protestatari. Peste 3.300 de manifestanţi au fost reţinuţi sâmbătă în Rusia, cel mai mare număr de arestări operate de poliţia rusă în cursul unei singure zile de manifestaţii în era post-sovietică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările