Preşedintele Vucici sugerează că Serbia ar putea recunoaşte statul Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandar Vucici FOTO EPA-EFE
Aleksandar Vucici FOTO EPA-EFE

Preşedintele sârb Aleksandar Vucici a sugerat, luni, că Serbia ar putea fi dispusă să recunoască Kosovo ca stat suveran, dar va cere ceva în schimb de la fosta sa provincie, ca parte a unui acord de compromis mai larg, potrivit AFP.

„Trebuie, mai întâi, să găsim compromisul, nu putem recunoaşte Kosovo fără să primim ceva de cealaltă parte,” a declarat Vucici într-un interviu pentru agenţia italiană de ştiri ANSA.

„Am convingerea că dacă vom avea ajutorul prietenilor noştri europeni şi cu sprijinul Rusiei, Americii, Chinei şi al altor ţări, vom putea ajunge la o soluţie,” a spus el.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia la un deceniu după războiul sângeros din 1998-1999 dintre cele două părţi, în urma căruia au murit peste 13.000 de oameni.

Totuşi, Belgradul a respins categoric mişcarea şi consideră  teritoriul ca fiind încă provincia sa de sud.

Serbia şi Priştina au fost sub o presiune internţională mare de a ajunge la un acord obligatoriu asupra relaţiilor reciproce, dacă vor să facă progrese spre a deveni membre UE. 

Însă dialogul mediat de Uniunea Europeană a ajuns la un blocaj, în special atunci când Priştina a impus o creştere a tarifului de 100 la sută pentru bunurile din Serbia, ca răspuns la tentativele Belgradului de a submina poziţia sa pe scena globală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite