Preşedintele Serbiei: „Sunt foarte îngrijorat. Mi-e teamă chiar pentru viitor“. În Consiliul de Securitate, Serbia şi Kosovo îşi apără poziţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul de securitate al ONU caută soluţii la conflictul care stă să izbucnească între Kosovo şi Serbia
Consiliul de securitate al ONU caută soluţii la conflictul care stă să izbucnească între Kosovo şi Serbia

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi al Kosovo, Hashim Thaci, şi-au apărat luni poziţiile în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate. Reuniunea este urmarea deciziei  autorităţilor de la Pristina de a se dota cu o armată, potrivit AFP.

„Sunt foarte îngrijorat. Mi-e teamă chiar pentru viitor, nu doar pentru poporul meu, ţara mea Serbia, ci şi pentru întreaga regiune“, a declarat preşedintele sârb, preluat de agerpres.ro.  Serbia, care a solicitat această reuniune cu sprijinul Rusiei, a reclamat un angajament sporit al ONU în dialogul iniţiat în 2012 de cele două părţi sub egida UE.

Pe de altă parte, preşedintele kosovar a promis că „armata Kosovo va contribui la stabilitatea regiunii, ea nu va fi niciodată o ameninţare“. „Suntem pregătiţi pentru dialog“, a mai spus acesta şi „dacă nu vom profita de acest moment istoric, toate părţile vor avea de suferit“.
Denunţând “o încălcare de cea mai mare gravitate a Rezoluţiei 1244“ din 1999 privind forţele de securitate autorizate în Kosovo, Rusia a agitat ameninţarea unei „situaţii care riscă să explodeze în orice moment“. „Dacă vor pătrunde unităţi în zone sârbe, Belgradul le va apăra“, a avertizat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, în timp ce SUA şi-au reafirmat sprijinul lor pentru transformarea forţelor de securitate kosovare în trupe care să reprezinte toate comunităţile din regiune. China a cerut celor două părţi să se abţină de la orice retorică alimentând tensiunile.

Armata Kosovo numără în acest moment circa 5.000 de militari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite