Preşedintele Ucrainei l-a demis pe comandantul-şef al Armatei, intrat în conflict cu ministrul Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a eliberat  din funcţie pe comandantul-şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, după ce au apărut tensiuni între armată şi conducerea Ministerului Apărării, relatează marţi Reuters

Homceak va fi mutat într-un post în cadrul Consiliului naţional de securitate şi apărare, iar locul său în fruntea forţelor armate va fi ocupat de Valeri Zalujnîi, liderul comandamentului de nord al armatei ucrainene, potrivit Agerpres. 

„Comandantul-şef Ruslan Homceak pleacă din funcţie, aceasta este decizia preşedintelui”, a anunţat purtătorul de cuvânt prezidenţial Serghei Nikiforov, într-o conferinţă de presă. 

„Preşedintele vrea să vadă sinergie între Ministerul Apărării şi forţele armate ale Ucrainei, dar din păcate nu vedem această sinergie, ci dimpotrivă, vedem conflicte”, a declarat purtătorul de cuvânt/

Ruslan Homceak a fost până în martie 2020 şeful Statului Major al armatei ucrainene, dar apoi a devenit comandant-şef al armatei, funcţie înfiinţată de preşedintele Zelenski. 

Locul său în fruntea forţelor armate ucrainene va fi ocupat acum de Valeri Zalujnîi, şeful Comandamentului de Nord al armatei ucrainene.

Presa ucraineană a relatat în ultimele luni despre dispute între minister şi Homceak, deşi au fost dezminţite de acesta din urmă. El a declarat pentru portalul gordon.ua că este vorba despre „o relaţie de lucru în care fiecare are propria opinie, şi-o poate susţine, se poate discuta, se poate ajunge la un rezultat”. 

Ucraina, angajată într-un conflict cu separatiştii susţinuţi de Rusia în estul ţării, un conflict soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014, le cere susţinătorilor săi occidentali să accelereze aderarea ei la NATO ca mijloc de descurajare în faţa Moscovei. Membri ai NATO afirmă însă că mai întâi Kievul trebuie să-şi reformeze forţele armate şi să combată corupţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite