Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, de Ziua unităţii Ucrainei, că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români“

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, de Ziua unităţii Ucrainei, că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români“

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri, într-un discurs cu ocazia Zilei unităţii Ucrainei, că „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”, transmite InfoPrut.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Declaraţia lui Zelenski a fost făcută în cadrul discursului oficial ţinut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece în 1919, în această zi, a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană. 
 
„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visurile pentru care au trăit şi au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o ţară independenta si unită. Acesta este un citat din actul «Sluca» care anunţă unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piaţa Sofia din Kiev.
 
În sfârşit s-a ivit şansa de a crea o ţară independentă şi unită. Ambiţiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat.
 
Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp, Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolşevicilor, o bună parte din teritoriile Galiţiei au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a spus liderul de la Kiev, potrivit sursei citate.
 
Preşedintele ucrainean a conchis: „Respect legile tuturor minorităţilor naţionale şi ale religiilor. Acest discurs poate fi continuat. Aceste lucruri trebuie făcute de fiecare ucrainean si apoi ucrainenii pot deveni cei dintâi. Dar asta este un vis. Dar un vis împărtăşit a fost întotdeauna un motor pentru noi. Dragi ucraineni, pentru a fi puternici trebuie să fim uniţi. Să ţinem minte aceste cuvinte”.
 
 
Pe 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, care a fost recunoscută de învingătorii din Primul Război Mondial prin tratatul de la Saint Germain, semnat la 10 septembrie 1919.
 
Înfrângerea şi apoi dezmembrarea Austro-Ungariei a făcut ca negocierile de la Paris privind confirmarea proclamaţiei de Unire din 28 noiembrie 1918 să nu întâmpine dificultăţi majore. România a prezentat nu numai argumente istorice – Bucovina a fost smulsă ilegal Moldovei în 1775 de către Turcia şi oferită Austriei, ci şi argumente militare şi strategice, contra ameninţării bolşevice.
 
Bucovina istorică nu se mai află integral în graniţele României. Jumătatea nordică a fost pierdută în urma Pactului Ribbentrop-Molotov prin care Stalin şi Hitler şi-au împărţit teritorii în Estul Europei. Ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940 a vizat atât Basarabia, cât şi Bucovina de Nord, scrie InfoPrut.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: