Preşedintele SUA, Joe Biden, ajunge astăzi în inima Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA Joe Biden şi soşia sa Jill ajung astăzi la Bruxelles.
Preşedintele SUA Joe Biden şi soşia sa Jill ajung astăzi la Bruxelles.

După încheierea summit-ului G7 din Marea Britanie, preşedintele SUA, Joe Binden, pleacă, astăzi spre capitala Belgiei, Bruxelles. Şeful Casei Albe va participa la summit-ul NATO, care se va desfăşura pe 14 iunie, iar în marja summit-ului va avea un tête-à-tête cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan. Pe 15 iunie, la Bruxelles, Biden va participa la summit-ul SUA-UE, iar apoi pe 16 iunie, la Geneva, se va întâlni cu preşedintele ruse, Vladimir Putin.

 „Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a subliniat că în programul primei vizite în străinătate a preşedintelui SUA, Joe Biden, întâlnirea cu preşedintele Recep Tayyip Erdoğan este o prioritate, iar faptul că întâlnirea din 14 iunie se va desfăşura tête-à-tête va fi o oportunitate pentru diplomaţie”, mai arată Akşam. Această întâlnire ar putea fi o oportunitate pentru a repara încrederea turcilor în partenerii din NATO, având în vedere un studiu realizat de centrul Areda din Turcia, citat de portalul de ştiri Haberler, şi care indică faptul că 84,6% dintre turci cred că NATO nu protejează interesele ţării lor. 

Potrivit aceluiaşi studiu, 53,7% dintre respondenţi susţin că Turcia ar trebui să părăsească NATO iar 70,4% spun că prezenţa bazelor NATO în Turcia este un pericol la adresa securităţii. Din presa rusă aflăm că preşedintele Vladimir Putin „va ajunge la Geneva în ziua întrevederii” cu omologul american, după cum anunţă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia TASS. Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, cei doi preşedinţi vor discuta despre stadiul actual al relaţiilor Rusia – SUA şi posibilităţile de dezvoltare, despre stabilitatea strategică şi alte subiecte aflate pe agenda internaţională, inclusiv cooperarea în combaterea pandemiei de coronavirus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că aşteaptă de la summitul pe care îl va avea săptămâna viitoare cu omologul său american Joe Biden să ajute la instituirea unui dialog între cele două state şi să restabilească contactele personale, a informat duminică agenţia Interfax, potrivit Reuters.

Cei doi lideri se vor întâlni miercuri, 16 iunie, la Geneva într-un context tensionat al relaţiilor americano-ruse, pentru discuţii pe o gamă largă de subiecte.

'Să restabilim contactele noastre personale, relaţiile, să instituie un dialog direct, să creeze mecanisme funcţionale în mod real în acele zone care reprezintă interese reciproce', a afirmat Putin, într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse, ce va difuzat ulterior şi din care Interfax citează extrase.

Liderul de la Kremlin a mai spus că, la întâlnirea cu Biden, vrea să promoveze cooperarea în domenii de interes comun, menţionând conflicte regionale, 'preocuparea pentru mediu' şi 'stabilitatea strategică'. 'Aceasta înseamnă că există domenii în care putem lucra eficient', a subliniat el, potrivit agenţiei dpa.

Există, de asemenea, interese comune pe teme economice, a mai arătat Putin.

Multe companii americane vor să coopereze cu Rusia, a spus el, dar sunt scoase de piaţă. 'Este aceasta cu adevărat în beneficiul economiei americane?', s-a întrebat Putin în interviul citat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite