Preşedintele Republicii Cehe îndeamnă NATO să acţioneze prin trimitere de trupe în Ucraina dacă Rusia invadează estul acestei ţări

Preşedintele Republicii
Cehe îndeamnă NATO să acţioneze prin trimitere de trupe în Ucraina dacă Rusia invadează estul acestei ţări

Preşedintele ceh Milos Zeman. FOTO: Army

Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a declarat, duminică după-amiază, că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui să trimită trupe în Ucraina dacă Rusia invadează estul ţării, potrivit agenţiei Reuters.

„În momentul în care Rusia va decide să-şi extindă expansiunea teritorială în estul Ucrainei, atunci acestă comedia se va încheia”, a afirmat liderul de la Praga, primul preşedinte ales în mod direct din istoria ţării, la radioul public ceh.

„În acest caz (n.r. - al expanisunii Rusiei în Ucraina) , nu aş pleda doar pentru adoptarea Uniunii Europene de sancţini dure, dar chiar pentru o pregătire militară a  NATO, de exemplu pentru intrarea trupelor sale pe teritoriul ucrainean”, a adăugat acest preşedintele de stânga.

Republica Cehă este membră NATO din 1999, când s-a alăturat la doar câteva săptămâni înainte ca alianţa să decidă să bombardeze Iugoslavia, punând noul venit şi pe Zeman, atunci prim-ministru, la test, informează Reuters. Un lucru subliniat de agenţia de ştiri este că în sistemul constituţional ceh guvernul este cel care are ultimul cuvânt în politica externă, deşi preşedintele este comandantul şef al forţelor armate.

Protestatari pro-ruşi au ocupat clădiri guvernamentale în trei oraşe din estul Ucrainei duminică, declanşând acuzaţii din partea guvernului proeuropean de la Kiev că preşedintele Vladimir Putin a orchestrat „dezordinea separatistă”. Localităţi importante din partea rusofonă a Ucrainei, printre care Doneţk şi Harkov, sunt în prezent martore ale unor manifestaţii ale celor care se declară susţinători ai fostului regimşi şi cer susţinerea Federaţiei Ruse.

Un alt lider de stat care a criticat acţiunile Rusiei în mond constant, în ultimul timp, a fost prim-ministrul al Poloniei, Donalt Tusk, personalitate care a punctat faptul forţe sprijinite de liderul de Răsărit încearcă să destabilizeze Ucraina. Cu toate acestea, Tusk nu a mers aşa departe să ceară o posibilă trimitere de trupe NATO în Ucraina, în condiţiile în care această ţara nu este memră a organizaţiei de apărare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: