VIDEO FOTO Ianukovici, demis de Parlament, a încercat să fugă cu avionul. Timoşenko candidează la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele s-au succedat într-un ritm alert, sâmbătă, în Ucraina. Preşedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlament, însă a refuzat să accepte decizia. Sâmbătă seară, acesta a încercat să fugă din ţară cu avionul, dar a fost oprit de grăniceri. „Dictatura s-a prăbuşit!“ - a fost prima declaraţie, în libertate, a fostul premier Iulia Timoşenko.

UPDATE 01.10 Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi încercat să-i mituiască pe vameşii de la Doneţk, pentru a lăsa avionul său să decoleze, a anunţat Serghei Astahov, purtătorul de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră. Oamenii legii din Ucraina au refuzat mita, scrie AFP. În prezent, Viktor Ianukovici s-ar putea ascunde în regiunea Doneţk, situată în estul Ucrainei. Anterior, preşedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, a anunţat că Viktor Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri.

UPDATE 21.35  Timoşenko a ajuns, în scaun cu rotile, în Piaţa Independenţei, în aplauzele manifestanţilor. „M-am învinuit că nu am fost cu voi pe baricade! Trebuie pedepsiţi cei care au împuşcat în inimi eroii noştri. Nu plecaţi până nu finisăm ceea ce ne-am propus, sunteţi garanţia pentru continuitate“, au fost primele cuvinte ale Iuliei Timoşenko. „Dacă cineva va spune că aţi terminat ceea ce v-aţi propus, să nu-i credeţi! Nu politicienii au realizat ceea ce aţi făcut voi!“, a continuat fostul premier.

Timoşenko a declarat că are convingerea că nimeni nu va mai îngenunchea Ucraina niciodată: „Dacă voi aţi stat pe baricade împotriva armelor Kalaşnikov, aţi mers înainte, acum nimeni nu vă mai pune în genunchi în această ţară pe veci. Când a căzut primul erou, iar ceilalţi veneau să-l salveze, când medicii îşi riscau viaţa, îmi venea să plâng. Voi aţi început să reconstruiţi Ucraina şi Ucraina va fi a voastră. Când Ianukovici va restitui fiecare ban pe care l-a furat de la voi, atunci veţi vedea cum pacea se va întoarce în ţară. Noi vom dori ca ucrainenii să nu se simtă ameninţaţi, să se simtă siguri în ţara lor. Să nu se mai simtă intimidaţi. Ucraina este un corp rănit. Sângerează. Trebuie să punem bandaje pe aceste răni“.

   

Fostul premier spune că Ucraina are toate şansele să fie reconstruită. „Avem o cale să reconstruim Ucraina pe care ne-o dorim, dar voi să nu aveţi niciun pic de încredere în politicieni. De asta trebuie să staţi aici, în Maidan, să vă asiguraţi că noul guvern, noile autorităţi vă vor îndeplini dorinţele. Voi aveţi dreptul să guvernaţi ţara asta, pentru că aţi plătit cu sângele vostru. Dacă Parlamentul nu vă va asculta, acest lucru va fi imoral. 46 de milioane de ucraineni vor crea o nouă Ucraină. Sunt garantul că nu veţi fi trădaţi, că politicienii nu vor alege ruta obişnuită şi nu vor face înţelegeri în spatele uşilor închise. Vă garantez că nu se va mai întâmpla. Politica e murdară, ştiu cum lucrează. Cunosc mecanismele ei, dar mă voi asigura că nu se va mai întâmpla asta. Vă rog, în numele meu ca politician, să mă iertaţi“ - sunt cuvintele pe care le rosteşte, în aceste momente, Timoşenko, printre lacrimi.

„Când lunetiştii au ţintit inima oamenilor noştri... acele gloanţe vor durea mereu. Dacă nu-i pedepsim pe vinovaţi, ar trebui să ne fie ruşine“, a mai spus Timoşenko.

Opozanta continuă discursul: „Această luptă pentru libertate va aduce schimbare în alte ţări. Ceea ce am pornit aici e o nouă mişcare în lume. Sunt oameni în ţări vecine care trăiesc sub dictatură. Se uită la voi şi suntem pe drumul cel bun. Să ne amintim de eroii noştri şi vom fi mereu o echipă unită. Mă întorc la muncă acum. Nu voi mai irosi niciun minut şi voi lupta pentru fericirea voastră! 

UPDATE 20.45 Opozanta Iulia Timoşenko, eliberată în urmă cu trei ore din închisoare, depune flori la un memorial de pe strada Gruşevski din Kiev, în drum către Piaţa Independenţei, unde se va adresa mulţimii, potrivit agenţiei Interfax Ukraine.

Şi ucrainenii şi-au arătat solidaritatea şi au depus sute de flori şi lumânări în Piaţa Independenţei, în memoria celor aproape 80 de persoane ucise în confruntările violente care au avut loc în cursul săptămânii în Kiev. 

Casa Albă a salutat sâmbătă eliberarea opozantei Iulia Timoşenko şi a subliniat că „ucrainenii sunt cei care îşi stabilesc viitorul”, după fostukl preşedinte Viktor Ianukovici a fost destituit de parlament, relatează AFP.

„Este necesar ca principiul intangibil care ghidează evenimentele să fie cel potrivit căruia ucrainenii îşi stabilesc viitorul. Noi salutăm acţiunea constructivă a (Verhovna) Rada (Parlamentul ucrainean) şi continuăm să îndemnăm la formarea rapidă a unui guvern de largă unitate naţională şi tehnocrat”, a transmis preşedinţia americană într-un comunicat de presă.

UPDATE 20.30 Iulia Timoşenko a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, anunţate pentru 25 mai. Aceasta a lansat declaraţia la întâlnirea cu presa, după ce a fost eliberată din închisoare din Harkov, notează site-ul de ştiri „Vocea Rusiei”.

UPDATE 19.40 Protestatarii se aşteaptă ca Timoşenko să devină imaginea opoziţiei unite printr-o coaliţie, potrivit declaraţiilor manifestanţilor postate pe Twitter.

UPDATE 19.30 José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a salutat eliberarea opozantei Iulia Timoşenko, şi a lansat un apel în favoarea unei justiţii independente în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 19.05 Preşedintele Viktor Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri, a declarat sâmbătă preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, potrivit agenţiei AFP.

Preşedintele „a încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov, citat de agenţia rusă Interfax.

UPDATE 19.00 „Dictatura s-a prăbuşit” în Ucraina, a declarat opozanta Iulia Timoşenko, un fost premier ucrainean, în primele ore de la eliberarea sa, potrivit informaţiilor potate pe site-ul partidului său, relatează AFP.

„Dictatura a căzut nu cu ajutorul politicienilor şi diplomaţilor, ci mulţumită oamenilor care au ieşit în stradă, care au reuşit să-şi protejeze familiile şi ţara”, a mai spus ea.

UPDATE 18.25 Lista oficialilor ucraineni care părăsesc ţara creşte. Primarul oraşului Harkov, Ghenadii Kernes, şi şeful administraţiei regiunii, Maihailo Dobkin, au fugit din Ucraina, prin punctul de trecerea frontierei cu Rusia de la Hoptivka, a anunţat o purtătoare de cuvânt a ministrului interimar de Interne, Arsen Avakov, relatează agenţia Interfax Ukraine online, citatată de Mediafax.

„Domnul Dobkin şi domnul Kernes au părăsit Ucraina pe la Hoptivka”, a declarat ea.

UPDATE 18.10 Viktor Ianukovici „nu acceptă” decizia prin care a fost demis de către parlament, a anunţat o purtătoare de cuvânt a preşedintelui ucrainean, citată de BBC News online, în ciuda votului în unanimitate.

Parlamentarii l-au acuzat pe preşedinte că este incapabil din punct de vedere constituţional să-şi îndeplinească atribuţiile. După vot, unii dintre ei s-au ridicat, au aplaudat şi au cântat imnul naţional.

UPDATE 18.00 Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko a părăsit, sâmbătă, spitalul din Harkov unde era deţinută, într-un scaun cu rotile şi s-a urcat într-o maşină de teren neagră, relatează postul BBC News Online, citat de Mediafax. 

Coafată în stilul ei tradiţional, Timoşenko le-a făcut cu mâna din maşină jurnaliştilor şi susţinătorilor său care o aşteptau în faţa spitalului închisorii unde primea îngrijiri medicale pentru o hernie de disc. Ea va lua avionul pentru a merge la Kiev, în Maidan, a anunţat aliatul său Arseni Iaţeniuk, citat de Mediafax.

CLICK PE IMAGINE PENTRU O GALERIE FOTO - PRIMELE FOTOGRAFII CU IULIA TIMOŞENKO DUPĂ ELIBERARE

image

UPDATE 17.50 Ministrul britanic de Externe William Hague a declarat că Marea Britanie şi Germania au căzut de acord să ajute noul guvern ucrainean.

UPDATE 17.20 Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea preşedintelui Viktor Iankovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai.

Rezultatul a fost de 328 de voturi pro şi 14 abţineri. Ianukovici a fost îndepărtat de la putere pe baza acuzaţiilor că „nu a reuşit să-şi îndeplinească îndatoririle”, existând suspiciuni asupra constituţionalităţii acestei motivaţii.

De asemenea, printre membrii opoziţiei a apărut şi teama că Viktor Ianukovici va refuza să accepte decizia parlamentului şi că ar putea să se folosească de influenţa pe care încă o mai are în partea de est a ţării şi să ceară asistenţă militară din partea Rusiei.

UPDATE 17.10 Oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, şi-a reconfirmat sâmbătă loialitatea faţă de ţară. „Poziţia mea rămâne neschimbată: susţin Ucraina puternică, independentă şi unită. Astăzi acord o importanţă deosebită cuvântului «unită», nefiind niciodată mai important ca acum”, a spus afaceristul, citat de cotidianul „Kiyiv Post” pe pagina sa online.

UPDATE 17.05 „Nu este o lovitură de stat”, a declarat Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe. „Clădirile guvernamentale au fost abandonate. Preşedintele Consiliului a fost ales legal. Preşedintele Ianukovici are 24 de ore pentru a semna intrarea în vigoare a Constituţiei din 2004”, a scris ministrul pe contul său de Twitter.

UPDATE 17.00 Ianukovici a făcut apel la comunitatea internaţională pentru a împiedica radicalii să preia puterea. „Ne confruntăm cu ameninţarea unei reveniri a nazismului”, a declarat preşedintele în cadrul discursului transmis de postul UBR.

El a mai spus că se aşteaptă ca oficialii europeni să-şi îndeplinească angajamentele. „Ceea ce vom face în continuare depinde de reacţia comunităţii internaţionale şi cum îşi va îndeplini aceasta responsabilităţile. Şeful Ministerului Afacerilor Externe a declarat ieri că a discutat cu europenii, cu liderul Ministerlui de Externe al Poloniei şi cu Statele Unite. Sper că vor avea loc negocieri în următoarele zile”, a spus Ianukovici.

În ciuda acestei încrederi exprimate mod public în liderii străini, preşedintele ucrainean a declarat cu doar câteva minute înainte, în cadrul aceluiaşi interviu, că „agenţii străini” sunt de vină pentru problemele din ţară. „Agenţii externi au cheltuit mai mult de zece miliarde de dolari în ultimii ani pentru a pune în aplicare această lovitură de stat. Banii au fost direcţionaţi către aşa-zisele organizaţii non-guvernamentale”, a susţinut Ianukovici.

UPDATE 15.50 Ostap Semerak, consilier al lui Arseni Iaţeniuk, liderului partidului Batkivshchyna (Patria), a confirmat cotidianului ucrainean „Kyiv Post” că a discutat cu preşedintele Viktor Ianukovici, acesta din urmă spunându-i că a demisionat.

Iaţeniuk a cerut în numele Maidan (locul protestelor) ca Ianukovici să îşi dea demisia. Ianukovici a promis să facă acest lucru. Aşteptăm confirmarea scrisă”, a declarat Katerinciuk, deputat al opoziţiei, în faţa presei.

UPDATE 15.25 Postul TV de stat  a transmis imagini cu liderii trupelor speciale Berkut şi ale poliţiei spunând că au renunţat la supunerea faţă de guvern şi că s-au alăturat protestarilor şi naţiunii. 

De asemenea, ministerul de Interne al ucrainei a declarat tot astăzi că poliţia se află în serviciul naţiunii şi că „împărtăşeşte în totalitate aspiraţiile” poporului. Şi armata ucraineană a anunţat ulterior, printr-un comunicat, că „nu se va implica în conflict”, dar că „va păstra ordinea constituţională”.

image

De marţi până în prezent, în urma protestelor antiguvernamentale din Kiev şi-au pierdut viaţa cel puţin 75 de oameni, iar alţii 571 asu fost răniţi, potrivit anunţului făcut de Ministerul Sănătăţii din Ucraina. 

Unele dintre decese au fost puse în seama miliţiei ucrainene, Berkut, cunoscută pentru excesul de forţă şi atacurile violente. Berkut este subordonată Ministerului de Interne.

UPDATE 16.55 Ministrul ucrainean al Apărării Pavlo Lebedev a plecat către republica autonomă Crimeea, fără să delege atribuţiile cuiva, potrivit site-ului ucrainean Zerkalo Nedeli, relatează BBC News.

Între timp, adjunctul ministrului Apărării, Volodimir Mojarovski, „distruge toate documentele referitoare la redesfăşurarea trupelor în cursul conflictului”, relatează postul britanic pe pagina sa online.

UPDATE 16.50 Opoziţia ucraineană este condusă de „extremişti înarmaţi”, iar acţiunile lor reprezintă o ameninţare directă pentru suveranitatea Ucrainei, a declarat sâmbătă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Sky News.

El a cerut Germaniei, Poloniei şi Franţei să îşi folosească influenţa pentru a asigura respectarea imediată a acordului din 21 februarie, relatează Reuters.

UPDATE 16.30 Membri ai unităţilor de autoapărare, însărcinate cu supravegherea reşedinţei lui Viktor Ianukovici, joacă golf pe unul dintre terenurile complexului prezidenţial.                        

image

În afara reşedinţei s-au adunat zeci de oameni de rând şi jurnalişti, după ce Ianukovici a părăsit în grabă capitala, însă accesul în interiorul clădirii este interzis de trupele de autoapărare. 

UPDATE 16.20 Ianukovici a ţinut un discurs televizat, în care a dat vina pe „bandiţi” pentru escaladarea tensiunilor din ţară. El a calificat situaţia din Ucraina drept „o lovitură de stat”. A refuzat să demisioneze, în direct, şi a promis că va face orice este necesar pentru a opri vărsarea de sânge.

În plus, Ianukovici a spus că propria sa viaţă a fost în pericol, deoarece s-a tras asupra maşinii sale atunci când era înăuntru. „Dar nu îmi este teamă”, a subliniat preşedintele.

El a adăugat că purtătorul de cuvânt al parlamentului, Volodimir Ribak, a fost atacat, iar membrii Partidului Regiunilor, aflat la guvernarea ţării, au fost nevoiţi să părăsească Kievul din cauza ameninţărilor cu moartea. acelaşi motiv l-a invocat şi pentru zecii de deputaţi care au schimbat taberele politice în ultimele zile, renunţând la afilierea cu partidul de guvernământ pentru a se alătura opoziţiei.

UPDATE 16.15 Liderul opoziţiei şi afaceristul ucrainean Petro Poroşenko a spus în Parlament că preşedintele Viktor Ianukovici a revenit asupra promisiunii de a-şi prezenta demisia şi nu plănuieşte să renunţe la putere. 

UPDATE 16.00 Statele Unite ale Americii au salutat schimbarea regimului în Ucraina şi numirea noului lider al Parlamentului, Oleksandr Turcinov. Uniunea Europeană salută, de asemenea, alegerea adjunctului Iuliei Timoşenko la conducerea Verhovna Rada (Parlamentul).

UPDATE 15.15 Fostul premier Iulia Timoşenko „ar trebui să părăsească închisoarea din moment în moment”, potrivit publicaţiei „Ukrainska Pravda”. Zeci de ucraineni s-au adunat în incinta spitalului.

Protestatarii celebrează prin focuri de artificii demisia neconfiormată a preşedintelui, în Piaţa Independenţei.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume

UPDATE 15.05 Declaraţiile privind eliberarea, sâmbătă, din închisoare a fostului premier ucrainean şi lider al opoziţiei Iulia Timoşenko au fost retractate, relatează postul Sky News, citat de Mediafax.

Informaţiile iniţiale, care anunţau eliberarea din închisoare a lui Timoşenko, au fost clarificate de purtătoarea de cuvânt a acesteia, Nataşa Lisova, care a precizat că decizia parlamentară stipulează că ea trebuie eliberată imediat.

Fostul premier ucrainean se află în prezent în spitalul închisorii Charkiv, unde au sosit forţe de ordine suplimentare, transmite Russia Today. Iulia Timoşenko, aflată în spatele gratiilor din 2011, a fost condamnată la şapte ani de închisoare.

UPDATE 14.55 Preşedintele Viktor Ianukovici, aflat la Harkov (nord-est-ul ţării), va avea un discurs televizat în cursul zilei de astăzi, potrivit declaraţiilor consilierei Anna Gherman către agenţia AFP.

„Preşedintele îşi îndeplineşte atribuţiile sale constituţionale. El se va exprima astăzi la televiziune din Harkov”', a spus Gherman.

Sute de persoane au intrat sâmbătă în incinta reşedinţei preşedintelui ucrainean, situată la 15 kilometri de Kiev, fără să aibă acces însă în interiorul clădirii. Intrarea în complexul prezidenţial este restricţionată de unităţi de „autoapărare” ale protestatarilor antiguvernamentali.

UPDATE 14.40 Printre protestatari circulă zvonul potrivit căruia Viktor Ianukovici a demisionat, însă informaţia nu este confirmată.  

Postul Espreso TV şi Europa Liberă au transmis că membrii partidelor de opoziţie susţin că Ianukovici a renunţat la funcţia sa de la conducerea statului, urmând ca anunţul să fie oficializat în curând.

UPDATE 14.19 Fostul premier ucrainean a fost eliberat. Eliberarea lui Timoşenko a fost confirmată oficial pentru RIA Novosti de purtătorul de cuvânt al fostului premier.

UPDATE 14.17 Verhovna Rada (Parlament) l-a însărcinat sâmbătă pe Aleksandr Turcinov, ales anterior în funcţia de preşedinte al Legislativului, să preia conducerea Cabinetului, până la formarea unui Guvern de coaliţie, potrivit agenţiei Interfax-Ukraine, citată de BBC News online.

UPDATE 14.00 Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie pentru eliberarea imediată a opozantei încarcerate Iulia Timoşenko. Textul, care a fost adoptat cu 322 de voturi, prevede „eliberarea imediată a Iuliei Timoşenko, pe baza unei decizii a Curţii Supreme", a declarat pentru AFP deputatul Viktor Şveţ, juristul partidului Batkivşcina, din care face parte opozanta încarcerată.

UPDATE 13.50 Viktor Ianukovici ar fi pregătit să demisioneze, dar se află la Harkov împreună cu oficiali de rang înalt pentru a discuta despre formarea unui Guvern separat în sud-estul ţării şi în Crimeea, potrivit site-ului ucrainean în limba rusă Versii.com, relatează BBC NBews online. Ianukovici ar lua în considerare să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze securitatea acestor regiuni, potrivit aceleiaşi surse.       

UPDATE 13.47 Parlamentul ucrainean votează eliberarea opozantei Iulia Timoşenko din închisoare.

UPDATE 13.35 Parlamentul ucrainean l-a desemnat sâmbătă pe un apropiat al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, Arsen Avakov, în funcţia de ministru de Interne interimar, relatează AFP.

UPDATE 13.20  Moscova s-a declarat revoltată, după ce „luptători“ din cadrul opoziţiei ucrainene au vizat un autocar cu turişti, incident în care a fost rănit un cetăţean rus, a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează postul Russia Today în pagina electronică. Autocarul a fost atacat în timp ce se deplasa de la Gomel, în Belarus, către Munţii Carpaţi. Victima rusă a atacului a fost şoferul autocarului, internat într-un spital belarus în stare gravă. Niciun pasager nu a fost rănit în incident, precizează Russia Today, fără să ofere alte detalii.

Ministerul a cerut ca „forţele de ordine ucrainene şi persoanele care controlează sau vizează să preia controlul asupra forţelor radicale din Ucraina să asigure securitatea civililor“, potrivit postului.

UPDATE 12.53 Poliţia ucraineană anunţă că este "alături de popor" şi vrea "schimbări rapide", anunţă Ministerul de Interne într-un comunicat, transmite AFP. „Poliţia se află în serviciul poporului şi îi împărtăşeşte integral aspiraţiile către schimbări rapide“, se subliniază în comunicat. „Aducem un omagiu persoanelor ucise“ în violenţele care au avut loc săptămâna aceasta la Kiev, soldate cu aproape 80 de morţi, se mai arată în document.

UPDATE 12.50 Adjunctul Iuliei Timoşenko, Oleksandr Turcinov, a fost ales sâmbătă preşedinte al Parlamentului ucrainean, înlocuindu-l în funcţie pe un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici care a demisionat sâmbătă dimineaţa. Turcinov a fost ales cu 288 de voturi dintr-un total de 450. "Puterea în Ucraina îşi reia activitatea pentru stabilizarea situaţiei", a declarat acesta.

UPDATE 12.25 Ianukovici se află la Harkov, cu scopul de a pune capăt unei acţiuni separatiste din partea guvernatorului regiunii, Mihail Dobkin, transmite BBC News online. Un jurnalist BBC a postat acest mesaj pe Twitter şi susţine că aceasta este „cea mai bună informaţie“ pe care o deţine.

O deputată din cadrul partidului Regiunilor, Hanna Herman, a confirmat anterior pentru agenţia Unian că preşedintele se află la Harkov. În plus, Reuters a citat o sursă de rang înalt din cadrul serviciilor de securitate ucrainene care a declarat că Ianukovici se află în continuare în Ucraina.

Potrivit unei „surse informate“, Ianukovici a sosit la Harkov în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. El urma să participe la o reuniune a deputaţilor din Crimeea şi Sevastopol, însă sursa a declarat pentru agenţia ucraineană că „situaţia se schimbă în mod dramatic“, relatează Intefax Ukraine.

UPDATE 12.15 Protestatarii ucraineni au anunţat sâmbătă dimineaţa că au preluat controlul asupra sediului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, porivit agenţiei Reuters, relatează BBC News online.

Se pare că poliţia antirevoltă care păzea sediul nu era prezentă la faţa locului.

image

Protestatarii au anunţat că nu vor să intre în sediul preşedinţiei, ci doar să îl păzească. De asemenea, manifestanţii sosesc în număr mare la sediul Parlamentul, unii fiind aduşi cu vehicule militare.

UPDATE 11.30 Situaţie tensionată, sâmbătă dimineaţa, la Kiev, la o zi după semnarea unui acord fragil în vederea ieşirii din criză. Manifestanţii cer în continuare plecarea preşedintelui ucrainean de la putere şi ameninţă să ia cu asalt palatul prezidenţial.

Un lider al grupării paramilitare de extremă dreapta „Sectorul drept“, foarte activ în cursul acţiunilor de gherilă urbană în ultimele săptămâni, a îndemnat vineri seara manifestanţii să ia cu asalt, sâmbătă, palatul prezidenţial, în cazul în care Ianukovici refuză să cedeze puterea până la ora 8.00 GMT (10.00, ora României). Apelul său a fost primit cu aplauze.

În schimb, anumiţi lideri ai Opoziţiei au fost criticaţi că au validat acordul de compromis. „Nu îmi face nicio plăcere să semnez acest acord“, a declarat vineri fostul campion mondial la box Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei, în timpul unui priveghi în piaţă, în memoria persoanelor ucise în cursul violenţelor. „Dacă v-am ofensat, iertaţi-mă“, a adăugat el.

image

Liderul Opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko. FOTO guliver/getty images

În Piaţa Independenţei (Maidan), transformată într-o adevărată zonă de război de la începutul crizei, în urmă cu trei luni, mii de persoane erau prezente în continuare sâmbătă dimineaţa, mâncând lângă corturi şi transportând material pentru baricade. Nu era vizibil vreun semn că acestea ar urma să fie demontate.

În holul Hotelului Ucraina funcţionează în continuare infirmeria improvizată săptămâna aceasta.

UPDATE 11.05 Opoziţia îndeamnă la destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi la convocarea unor alegeri prezidenţiale anticipate până pe 25 mai. „Cerem alegeri prezidenţiale anticipate până la 25 mai", a declarat Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei. „Parlamentul este necesar să adopte o rezoluţie prin care îi cere lui Ianukovici să demisioneze“, a adăugat el, potrivit Mediafax.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, s-a deplasat vineri în estul ţării, pentru a asista la o reuniune politică, a anunţat un oficial de rang înalt al diplomaţiei americane, citat de AFP. „Potrivit informaţiilor noastre, preşedintele Ianukovici s-a dus la Harkov, în est, pentru un fel de reuniune, care se desfăşoară acolo“, a spus oficialul american, amintind că această regiune ucraineană este fieful politic al şefului de stat.

image

„A părăsit capitala“, a declarat, sâmbătă dimineaţă, şi Vitali Kliciko, unul dintre reprezentanţii Opoziţiei.

Jurnalişti de la postul Kanal 5 au relatat anterior că au pătruns fără dificultate în reşedinţa preşedintelui, de obicei extrem de bine protejată, la periferia Kievului. De altfel, manifestanţii se află, în această dimineaţă, la aproximativ 50 de metri de intrarea în sediul preşedinţiei, în centrul capitalei.

Volodimir Ribak, preşedintele Parlamentului ucrainean, a demisionat după ce mai mulţi deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la putere, au anunţat că părăsesc formaţiunea, transmite AFP.


Toate ştirile despre protestele din Ucraina pot fi găsite aici

Filmul evenimentelor de joi, cea mai sângeroasă zi a protestelor din Ucraina: aproximativ 100 de morţi

CRONOLOGIE Protestele din Ucraina: cum s-au intensificat violenţele atât de rapid

Războiul rece dintre Est şi Vest a aprins Ucraina

Cum se vede în România criza de la Kiev. Politicienii fac apel la UE să intervină Confruntările dintre forţele guvernamentale şi manifestanţii din centrul Kievului au prins ecou în rândul politicienilor din România. Liderii bucureşteni îndeamnă Uniunea Europeană să intervină în rezolvarea conflictelor din Ucraina.

Kiev: război rece sau adevărat război? Privind înapoi cu mânie, observ că tot ceea ce se întâmplă la Kiev şi în restul Ucrainei decurge indubitabil din culisele unui summit. Summitul Vilnius şi celebra, imposibila, nepoliticoasa apariţie a preşedintelui Viktor Ianukovici, afişând un surâs larg pe faţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite