Preşedintele Parlamentului European: „Ar fi trebuit să facem o uniune politică, nu doar monetară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz FOTO: Reuters
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz FOTO: Reuters

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că ar fi trebuit să se efectueze o uniune politică, nu doar una monetară, dar Uniunea Europeană trebuie mai întâi să rezolve hibele economice şi ulterior să-şi îndrepte atenţia către o restructurare politică.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel”, preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a declarat că ar fi trebuit să se implementeze şi o uniune politică, odată cu cea monetară efectuată în Uniunea Europeană. „Am eşuat să realizăm acest lucru şi trebuie să recuperăm oportunităţile pierdute. Dar acum nu ne-ar ajuta la mare lucru”, a prezicat Schulz, în interviul acordat „Der Spiegel”.

„În prezent, trebuie să acţionăm rapid şi pe termen scurt. Nu ne permitem să ne pierdem în dezbateri teoretice asupra situaţiei actuale. O restructurare a Uniunii Europene nu este o prioritate pe moment. Trebuie în schimb să rezolvăm problemele dificile, de actualitate şi asta într-un termen cât mai scurt”, a continuat preşedintele PE.

Întrebat dacă Germania este principala interesată să aducă în discuţia uniunea politică, Schulz a atras atenţia că o astfel de abordare este o „greşeală dramatică”. „Dacă o schimbare structurală ar soluţiona problemele pe termen scurt, atunci pe acest argument ar miza cancelarul german, ministrul de Finanţe...”, a atras atenţia preşedintele PE.

Schulz a precizat că pe această linie ar merge toţi actorii politici, nu numai Germania, dar nu este momentul potrivit pentru ca oficialii europeni să se avânte în discuţii despre o posibilă uniune politică.

„Ar fi ca şi cum, în timp ce un avion trece prin zone cu turbulenţe severe, echipajul din cockpit ar discuta despre perfecţionarea motoarelor. Bineînţeles, aveam de-a face şi cu o criză a sistemului politic, dar asta nu ne ajută cu nimic în gestionarea turbulenţelor resimţite pe moment: lipsa totală a creşterii economice în Grecia şi speculaţiile privind rata dobânzii în Spania, Italia şi Portugalia”.

Schulz a adăugat că prioritară este asigurarea creşterii economice a Europei, pentru care sunt necesare soluţii care să genereze scăderea dobânzilor aplicate împrumuturilor efectuate de statele cu deficite bugetare mari. „Din cauza acestora (dobânzilor, n.r.), multe ţări nu reuşesc să-şi ţină sub control deficitele bugetare. Acesta este sarcina crucială a următoarelor luni”, a explicat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite