Preşedintele Kosovo, audiat la Haga pentru crime de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele kosovar Hashim Thaci FOTO EPA-EFE
Preşedintele kosovar Hashim Thaci FOTO EPA-EFE

Preşedintele kosovar Hashim Thaci s-a întâlnit luni şi marţi, la Haga, cu procurorii care l-au acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Sosit luni la Haga, în Olanda, Hashim Thaci a declarat pentru presă că a venit să apere „adevărul, reconcilierea şi pacea” în faţa Tribunalului Special pentru Kosovo.

„Nimeni nu poate rescrie istoria, este preţul pe care-l plătim pentru libertate”, a declarat el în legătură cu Războiul din Kosovo (1996-1999).

La 24 iunie, Tribunalul Special pentru Kosovo l-a acuzat pe Thaci de „crime împotriva umanităţii şi crime de război, inclusiv omucidere, dispariţie forţată a unor persoane, persecutare şi tortură”.

Această decizie este „rezultatul unei îndelungate anchete”, au precizat procurorii, dând asigurări că sunt în măsură „să dovedească toate acuzaţiile dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Ancheta îl vizează şi pe fostul preşedinte al Parlamentului kosovar Kadri Veseli.

Fost lider de gherilă în cadrul Armatei de Eliberare a Kosovo, Hashim Thaci respinge acuzaţiile formulate la adresa sa.

În vârstă de 52 de ani, Thaci este al patrulea preşedinte al Kosovo, funcţie asumată la 7 aprilie 2016. A fost unul dintre fondatorii Mişcării Populare din Kosovo, un partid politic de factură marxist-leninistă, şi un membru important al Armatei de Eliberare a Kosovo. În 1997, a fost condamnat de autorităţile sârbe de la Priştina, actuala capitală a Kosovo, pentru acte de terorism. Se spune că ar fi vinovat de cel puţin 100 de decese.

O nouă rundă de discuţii între Belgrad şi Priştina

În timp ce discută cu procurorii de la Haga, Hashim Thaci este exlus din negocierile directe cu Serbia destinate normalizării relaţiilor.

Întrerupt timp de aproape un an şi jumătate, dialogul Kosovo-Serbia este „din nou pe drumul cel bun”. Aprecierea îi aparţine reprezentantului special al UE pentru Balcanii Occidentali, Miroslav Lajcak, care s-a exprimat în acest sens după videoconferinţa purtată duminică sub auspiciul UE între preşedintele sârb Aleksandar Vucici şi premierul kosovar Avdullah Hoti. Oficialul UE le-a mulţumit celor două părţi pentru „angajamentul constructiv” de care au dat dovadă în timpul discuţiilor prin videoconferinţă.

Înaintea videoconferinţei de duminică, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, spaniolul Josep Borrell, i-a îndemnat pe liderii de la Belgrad şi Priştina să arate „curaj politic” în această a doua reuniune în format virtual desfăşurată în cadrul reluării dialogului între cele două părţi. Vucici şi Hoti au discutat pentru prima dată vinerea trecută, tot de la distanţă, cu participarea cancelarului german Angela Merkel, a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a unor reprezentanţi ai UE, notează AFP.

După războiul sângeros cu Republica Federală Iugoslavia din a doua parte a deceniului 1990-2000, Kosovo şi-a autoproclamat independenţa în 2008. Serbia refuză să recunoască acest act, dar este nevoită să-şi rezolve problemele teritoriale dacă vrea într-adevăr să adere la blocul comunitar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite