Preşedintele Iranului vrea un nou capitol în relaţiile cu România

Preşedintele Iranului vrea un nou capitol în relaţiile cu România

Hassan Rohani FOTO Arhivă

Preşedintele iranian Hassan Rohani a îndemnat marţi la deschiderea unui nou capitol în relaţiile dintre ţara sa şi România, prin extinderea cooperării în domeniile politic, economic şi cultural, relatează cotidianul Teheran Times în pagina electronică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit publicaţiei, Rohani a apreciat în cadrul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei române Lazăr Comănescu marţi, la Teheran, că este esenţială extinderea cooperării şi interacţiunii economice în special în sfera energiei, transmite Mediafax.

Preşedintele iranian a insistat asupra existenţei unor oportunităţi multiple care, în opinia sa, ar trebui folosite în vederea extinderii relaţiilor iraniano-române.

El a subliniat totodată importanţa consolidării relaţiilor în domeniile culturii şi turismului.

De asemenea, Rohani a denunţat terorismul drept o problemă internaţională şi a îndemnat la luptă împotriva acestuia.

La rândul său, Comănescu a declarat că România este hotărâtă să-şi extindă cooperarea cu Iranul în diverse domenii, potrivit Teheran Times, citat de Mediafax.

Şeful diplomaţiei române a insistat asupra importanţei rolului Iranului în stabilizarea situaţiei în Orientul Mijlociu şi în lupta împotriva terorismului.

Din delegaţia română au mai făcut parte un consilier al premierului, şeful Camerei Române de Comerţ, oficiali de rang înalt din cadrul ministerelor Economiei şi Energiei şi reprezentanţi ai sectorului privat.

Comisie Economică România-Iran

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a declarat marţi că Iranul şi România urmează să creeze o Comisie Economică comună în viitorul apropiat.

O foaie de parcurs a cooperării iraniano-române urmează să fie pregătită de către această Comisie, a anunţat Zarif într-o conferinţă de presă comună cu omologul său român.

Cele două ţări au voinţa politică să-şi extindă cooperarea în diverse domenii, a adăugat el.

Vizita ministrului Comănescu şi a delegaţiei române va marca „un nou început“ în consolidarea relaţiilor dintre Iran şi România, a apreciat şeful diplomaţiei iraniene.

Comănescu a adăugat că implementarea Planului cuprinzător comun de acţiune - acordul încheiat anul trecut cu marile puteri în dosarul nuclear - a deschis calea extinderii relaţiilor.

Iranul şi membrii Grupului 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi Germania) au încheiat pe 14 iulie acest acord, care prevede o limitare a programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor occidentale impuse Republicii islamice în dosarul nuclear. Acordul a intrat în vigoare pe 16 ianuarie, notează Mediafax.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: