Ianukovici a acceptat demisia lui Azarov de la şefia Guvernului ucrainean. Bucurie în rândul protestatarilor din stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat demisia lui Mikola Azarov din funcţia de premier. Potrivit site-ului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, guvernul lui Azarov îşi va îndeplini atribuţiile în forma actuală până la numirea unui nou premier, informează „The Kyiv Post”.

Mikola Azarov şi-a înaintat demisia marţi, în aceeaşi zi în care Rada Supremă (Parlamentul ucrainean, n.r.) a abrogat legile extrem de dure îndreptate împotriva mişcării de contestare, texte care au condus la radicalizarea mişcării proeuropene. În total, 361 de deputaţi au votat pentru abrogarea acestor legi criticate dur de către ţări occidentale şi denunţate ca o atingere adusă libertăţilor. Doi deputaţi au votat împotrivă. Rezultatul votului a fost primit cu aplauze.

„Noi spunem de mai multe luni că ceea ce se înâtmplă pe străzile (din Ucraina) este şi consecinţa politicii actualului Guvern. Această (demisie a premierului) nu este victoria, ci un pas către victorie", a declarat fostul boxer Vitali Kliciko, liderul partidului de opoziţie UDAR (în traducere - „lovitură de pumn”).

Încă dinaintea demisiei premierului, în presa ucraineană s-a vehiculat numele lui Petro Poroşenko ca posibil înlocuitor al lui Azarov. Fost ministru al Afacerilor Externe, al Economiei, om de afaceri cu o avere estimată de Forbes la 1,8 miliarde de dolari, Poroşenko este în prezent unul dintre susţinătorii Euromaidanului, însă nu este membru de partid.

Marţi, la Bruxelles, a avut loc summitul Uniunea Europeană-Rusia, la care a participat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi omologul său rus, Serghei Lavrov. Liderul de la Kremlin a precizat că Moscova îşi va onora obligaţia de a împrumuta Kievul cu 15 miliarde de dolari în pofida unei schimbări a echipei ministeriale din Ucraina.

„M-aţi întrebat dacă vom revizui acordurile privind împrumutul din sectorul energetic, în cazul în care opoziţia va prelua conducerea. Nu, nu vom face acest lucru”, a declarat Vladimir Putin, în cadrul unei conferinţe comune. O posibilă rezolvare a crizei din Ucraina este văzută de Vladimir Putin doar ca un rezultat al negocierilor interne de la Kiev. „Criza din Ucraina trebuie rezolvată fără interferenţe externe. Orice amestec în treburile interne ale acestei ţări este inacceptabil”, a mai adăugat Putin.

În acest sens, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a purtat, sâmbătă, discuţii cu liderii opoziţiei, după ce ministrul de Interne a declarat în aceeaşi zi că „tentativele de soluţionare a crizei politice din Ucraina în mod paşnic sunt inutile”. Ianukovici le-a propus principalilor voci ale protestatarilor, Arseni Iaţeniuk (liderul partidului „Patria”) şi Vitali Kliciko („UDAR”), preluarea conducerii Guvernului, dar aceştia au respins oferta.

Abia marţi, după a patra rundă de negocieri, părţile au convenit asupra unor acţiuni comune. Totuşi, chiar dacă cele negociate de putere şi de opoziţie trec de Rada Supremă, „opoziţia ucraineană este condamnată să obţină demisia lui Viktor Ianukovici, dacă vrea să supravieţuiască politic”, a comentat sociologul Dan Nicu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Pe străzile Kievului, tensiunea a scăzut, după confruntările din ultimele zile şi după demisia lui Mikola Azarov. Însă opozanţii rămân mobilizaţi în centrul capitalei, sub supravegherea unor contestatari înarmaţi cu bâte de baseball, în pofida unor temperaturi de aproximativ minus zece grade Celsius.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite