Preşedintele Hollande nu renunţă la suprataxa de 75%. Fotbaliştii francezi ameninţă cu greva

Preşedintele Hollande nu renunţă la suprataxa de 75%. Fotbaliştii francezi ameninţă cu greva

Francois Hollande la un meci de fotbaol în 2008, înainte de a ajunge preşedinte FOTO Reuters

Preşedintele Franţei a declarat că nu va scoate impozitul de 75% pentru cluburile de fotbal. Anunţul a fost făcut de Francois Hollande după o întâlnire cu preşedinţii cluburilor franceze de fotbal, care au avertizat că intenţionează, în semn de protest, să intre în grevă. Astfel, pe 30 noiembrie şi 1 decembrie în Franţa nu se va juca niciun meci de fotbal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele francez Francois Hollande a avut o întâlnire cu reprezentanţii fotbalului profesionist din ţara sa. Şeful statului a fost de neînduplecat. Fotbaliştii vor plăti şi ei impozitul de 75% pe veniturile mari, cel puţin aceia care câştigă mai mult de 1 milion de euro anual. Hollande a ţinut să le reamintească şefilor din fotbal care este fundamentul acestei măsuri fiscale, se arată într-un comunicat al Palatului Elysee.

Şeful de la Elysee a explicat că redresarea bugetului public justifică pe deplin aplicarea acestui nivel de taxare pentru firmele care aleg să ofere salarii mari. În replică, Jean-Pierre Louvel, preşedintele asociaţiei cluburilor profesioniste de fotbal, a anunţat că planul de a intra în grevă în ultimul weekend din noiembrie rămâne valabil. Fotbaliştii vroiau să obţină o derogare de la lege, mai precis ca prevederile ei să se aplice numai la contractele viitoare semnate cu cluburile, nu la cele aflate în derulare.

În aceste condiţii, e posibil ca ultima zi de sâmbătă din luna noiembrie să fie o zi ăn care nu se joacă nici niciun meci de fotbal. Ar fi o premieră istorică în Franţa, ţară a cărei administraţii are, de altfel, o comisie prezidenţială dedicată exclusiv sprijinirii fotbalului şi asigurării competitivităţii acestuia, notează RFI.

Taxa de 75% afectează 120 de jucători şi antrenori din Liga 1 franceză. Liga secundă nu e afectată deloc, dar aceasta participă la protest. Patronii cluburilor au catalogat ideea de impozitare excepţională a veniturilor drept absurdă din toate punctele de vedere. Cel mai bogat club al Franţei, Paris-Saint-Germain plăteşte taxe la stat de peste 20 de milioane de Euro.

În condiţiile în care există o prevedere care plafonează nivelul impozitului special la 5% din cifra de afaceri, PSG va economisi, de fapt, 24 de milioane de euro la sfârşit. Şi asta în condiţiile în care taxa de 75% e prevăzută să aducă din fotbal doar 44 de milioane de euro la bugetul de stat.

Acesta este un nou episod din conflictul deschis dintre administraţia Hollande şi personalităţile şi oamenii de afaceri care se opun politicii fiscale a socialiştilor. Cel mai mediatizat a fost al celui mai cunoscut actor al ţării, Gérard Depardieu, care îm semn de protest şi-a luat cetăţenia rusă. Dar Depardieu ne e singurul francez exilat pe motive de taxe. Familia Meunier, care controlează lanţul Carrefour, locuieşte în Belgia, Bernard Arnault, cel mai bogat om al Franţei, a aplicat şi el pentru cetăţenia belgiană, şi mai sunt şi mulţi alţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările