Preşedintele Georgiei: „Rusia nu ar trebui pusă la colţ. Ar putea deveni mai agresivă şi mai imprevizibilă”

Preşedintele Georgiei: „Rusia nu ar trebui pusă la colţ. Ar putea deveni mai agresivă şi mai imprevizibilă”

Preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelashvili FOTO Reuters

Federaţia Rusă nu ar trebui „pusă la colţ” pentru criza din Ucraina, deoarece o asemenea măsură o va face mult mai imprevizibilă şi mult mai periculoasă, a declarat, vineri, preşedintele Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, într-un interviu pentru AP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu cred că este o alegere bună ca Rusia să fie pusă la colţ, prin reducerea relaţiilor cu aceasta. O asemenea abordare cred că va face Moscova să fie mult mai agresivă, imprevizibilă şi periculoasă”, a afirmat liderul georgian.

Giorgi Margvelaşvili a mai spus că diplomaţii din întreaga lume ar trebui să transmită Rusiei că „relaţiile dintre vecini sau dintre ţări nu sunt construite prin intervenţiile militare”.

Georgia intenţionează să semneze în luna iunie un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în vederea garantării unor legături cât mai concrete cu blocul comunitar. Astfel, cetăţenii georgieni ar avea posibilitatea să călătorească fără viză în Uniunea Europeană şi să beneficieze de tarife mai mici pentru exporturi. Republica Moldova este un alt stat care doreşte să semneze un acord similar.

Anul trecut, Ucraina a încercat să stabilească un acord de asociere cu Uniunea Europeană, acţiune care a stârnit furia Rusiei.

Din acest punct de vedere, preşedintele Georgiei afirmă că Moscova ar trebui să înţeleagă că acordul de asociere „nu reprezintă o abordare anti-rusă”.

Întrebat dacă se teme de represalii din partea Rusiei după semnarea unui acord politic cu Uniunea Europeană, Giorgi Margvelaşvili a spus „suntem prudenţi”.

„Semnarea unui acord este o decizie suverană a naţiunii noastre. Nu cred că cineva are dreptul de a pedepsi fie Georgia, Moldova sau Ucraina, pentru deciziile suverane luate în secolul 21”, a mai declarat Giorgi Margvelaşvili. 


Citeşte şi:

Confruntarea pentru controlul Ucrainei: se scurg orele până la finalul ultimatumului de la Kiev, în timp ce ruşii adună 40.000 de soldaţi la graniţă

Confruntările violente care au avut loc joi între forţele speciale ucrainene, sprijinite de blindate, şi separatiştii de la Slaviansk, un bastion prorus situat în estul Ucrainei, s-au soldat cu cinci morţi. Kievul a decis să treacă la ofensivă, în contextul eşecului Acordului de la Geneva, de care Obama a acuzat Moscova, relatează AFP.

Şapte observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei sunt în custodia separatiştilor proruşi

Şapte observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa daţi dispăruţi în estul Ucrainei au fost capturaţi de separatişti proruşi la Slaviansk, anunţă Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP.

NATO se declară „preocupată” de ameninţările Rusiei cu privire la o intervenţie militară în Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) şi-a exprimat, miercuri, preocuparea în legătură cu cele mai recente ameninţări lansate de Federaţia Rusă privind o posibilă intervenţie militară în Ucraina pe modelul conflictului din Georgia, informează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: