Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron: „Niciodată atâtea sacrificii“ nu au fost cerute tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Niciodată atâtea sacrificii" nu au fost cerute tinerilor din Europa precum în această perioadă de criză sanitară, ceea ce creează pentru lideri "o imensă responsabilitate" faţă de viitorul acestei generaţii în problemele de mediu, diplomatice şi financiare, a estimat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, citat de France Presse.

"Ceea ce nu are echivalent în istoria noastră contemporană este că cerem cele mai mari sacrificii tineretului nostru pentru a proteja persoanele în vârstă", a spus el în faţa studenţilor la Vilnius.

Confruntat cu epidemia de COVID-19 în Franţa, "eu trebuie să iau decizia, deoarece virusul se mişcă foarte repede, de a închide baruri, restaurante, locuri de convivialitate care sunt consubstanţiale cu viaţa studenţească" şi, "pentru a proteja, punem o mulţime de constrângeri asupra vieţii de student", a adăugat el, referindu-se la învăţământul la distanţă.

Preşedintele francez, care a sosit luni în capitala Lituaniei pentru un turneu baltic, a vorbit de asemenea despre "stresul" situaţiei pentru "tinerii care absolvă şi intră în viaţa activă, găsesc o lume închisă cu şomaj extrem de ridicat şi dificultăţi economice".

"Tineretul nostru din Europa traversează unul dintre cele mai dificile momente (...). Niciodată în istoria contemporană nu am cerut atâtea sacrificii de la tinerii noştri pentru a rezista toţi împreună şi a-i proteja pe cei mai fragili, în special cei mai în vârstă", a insistat el în timpul acestei dezbateri cu studenţi ai Universităţii din Vilnius.

„Am încurcat-o“ dacă Parlamentul European ''nu se reuneşte decât la Bruxelles''

"Dacă Parlamentul European nu se reuneşte decât la Bruxelles, am încurcat-o", a declarat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron la Vilnius, exprimându-şi regretul faţă de decizia instituţiei de a nu organiza sesiunea din octombrie la Strasbourg din cauza pandemiei, relatează AFP.

"În acest moment, apăr foarte ferm ideea că Parlamentul European trebuie să se reunească la Strasbourg", a declarat preşedintele francez în faţa studenţilor în a doua zi a vizitei sale în Lituania.

"Dacă acceptăm ca Parlamentul European să nu se reunească decât la Bruxelles, am încurcat-o, pentru că în zece ani totul va fi la Bruxelles. Şi oamenii nu îşi vor mai vorbi decât între ei la Bruxelles. Or, Europa nu reprezintă ideea asta", a adăugat el.

Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Clement Beaune, care se află şi el la Vilnius, a postat pe Twitter: "Susţinere indestructibilă, imperativă, a unei întoarceri rapide" a Parlamentului la Strasbourg.

Preşedintele Parlamentul European, David Sassoli, a anunţat luni că sesiunea viitoare, prevăzută între 5 şi 8 octombrie, se va desfăşura la Bruxelles şi nu la Strasbourg, "dată fiind recenta creştere a ratei de transmisie a virusului în Franţa, inclusiv în departamentul Bas-Rhin". El a precizat că Parlamentul îşi va desfăşura "din nou sesiunile la Strasbourg imediat ce condiţiile o vor permite".

Emmanuel Macron îi ceruse totuşi, într-o scrisoare, revenirea sesiunilor plenare la Strasbourg "din luna octombrie", exprimându-şi regretul că cea din septembrie s-a ţinut deja la Bruxelles.

În cursul dezbaterii cu studenţii la universitatea din Vilnius, Emmanuel Macron s-a pronunţat şi în favoarea proiectului unei universităţi europene.

Potrivit tratatelor europene, Parlamentul European îşi are sediul la Strasbourg, unde se desfăşoară de obicei 12 sesiuni plenare de trei zile şi jumătate pe an. Însă în restul timpului eurodeputaţii lucrează la Bruxelles, ceea ce reprezintă un motiv de dezbateri de ani de zile. Orice schimbare de tratat ar necesita totuşi aprobarea tuturor statelor membre

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite