Emmanuel Macron reorganizează preşedinţia după scandalul „bodyguardul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandre Benalla agent securitate Emmanuel Macron FOTO EPA EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat comportamentul „inacceptabil" al fostului său colaborator Alexandre Benalla, care a agresat un protestatar pe data de 1 mai, şi a ordonat reorganizarea instituţiei prezidenţiale. Şeful statului francez i-a cerut secretarului general al Palatului Elysee să ia măsuri pentru a evita repetarea disfuncţionalităţilor.

Potrivit unor surse, Macron a convocat o şedinţă de urgenţă la Palatul Elysee, duminică, la care au participat premierul Édouard Philippe, ministrul de Interne Gerard Collomb, purtătorul de cuvânt al Guvernului Benjamin Griveaux şi preşedintele formaţiunii politice République en marche, Christophe Castaner.

În cadrul întâlnirii, liderul francez a numit comportamentul fostului colaborator ca fiind "şocant şi inacceptabil".

Parchetul din Paris a anunţat duminică inculparea lui Benalla pentru violenţe împotriva protestatarilor, la manifestaţiile de 1 Mai, la care ceruse permisiunea să asiste împreună cu forţele de ordine, în calitate de observator. Alături de Benalla au fost acuzaţi şi puşi sub control judiciar alţi patru suspecţi, printre care Vincent Crase, angajat al partidului prezidenţial La République En Marche! (LREM). Ceilalţi trei inculpaţi sunt poliţişti care i-au transmis lui Benalla înregistrări ale camerelor de securitate; ei fuseseră deja suspendaţi pentru încălcarea secretului profesional.

Akexandre Benalla, jandarm în rezervă, fost membru al forţelor de ordine în mandatul preşedintelui socialist Francois Hollande, a fost destituit din motive profesionale. Ulterior, a făcut parte din garda lui Macron în campania electorală, iar după victoria acestuia în alegeri, a ajuns adjunct al şefului de cabinet al preşedintelui.

Scandalul public a fost declanşat de dezvăluiri făcute miercurea trecută de cotidianul Le Monde, însoţite de o înregistrare video. Joi, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei franceze, Bruno Roger-Petit, a susţinut că Benalla a fost destituit din funcţiile legate de organizarea securităţii preşedintelui în timpul deplasărilor. Benalla apare însă în mai multe fotografii recente alături de preşedinte şi de soţia acestuia, inclusiv în cursul unei vizite în Normandia, pe 13 iulie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite