Preşedintele Duda acuză Germania că a încălcat promisiunile privind furnizarea de tancuri moderne Poloniei pentru a înlocui vehiculele exportate Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Preşedintele polonez Andrzej Duda a acuzat marţi guvernul german că şi-a încălcat promisiunea cu privire la acordul de furnizare către Varşovia de tancuri germane moderne ca compensaţie pentru livrările poloneze de tancuri către Ucraina, relatează Politico.

Cancelarul german Olaf Scholz a introdus luna trecută aşa-numitul „Ringtausch”, o schemă de schimb prin care partenerii din estul NATO ar furniza armatei ucrainene tancuri din epoca sovietică, cum ar fi T-72, în schimbul tancurilor moderne occidentale de la producători germani, cum ar fi Leopard.

Scholz şi oficialii germani au susţinut că acest model este avantajos pentru Ucraina, deoarece primeşte aceleaşi tancuri din epoca sovietică cu care soldaţii şi mecanicii săi sunt deja familiarizaţi, în timp ce ţările din estul NATO primesc armament mai modern.

Duda a explicat într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt că Berlinul nu şi-a îndeplinit angajamentul de a livra noi tancuri pentru a înlocui vehiculele exportate Ucrainei.

„Nu şi-au îndeplinit această promisiune. Şi sincer, suntem foarte dezamăgiţi de acest lucru”, a declarat preşedintele polonez.

„Am furnizat Ucrainei un număr mare de tancuri pentru că am considerat că este responsabilitatea noastră ca vecini”, a spus Duda, referindu-se la rapoartele conform cărora Varşovia a predat armatei ucrainene cel puţin 240 de tancuri din epoca sovietică. „Făcând acest lucru, ne-am epuizat stocurile şi propriul potenţial militar”, a argumentat el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului German al Apărării a declarat luni că Berlinul este „angajat într-un schimb constructiv cu aliaţii polonezi pentru a vedea cum le putem îndeplini dorinţele în funcţie de  posibilităţile noastre”, dar a recunoscut că „mai avem puţină treabă înainte”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Varşovia a informat Berlinul pe 26 aprilie cu privire la decizia sa de a transfera tancuri sovietice în Ucraina. Aceasta a adăugat că ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, „a fost foarte binevenit să discute despre aceste aspecte într-o întâlnire bilaterală”. 

Tot luni, acelaşi purtător de cuvânt a spus că Berlinul implementează deja cu succes schema de schimb „Ringtausch” cu Republica Cehă. Astfel, Germania va livra 14 tancuri de luptă principale Leopard 2A4 şi un vehicul de recuperare a tancurilor Leopard la Praga. 

Un oficial german a sugerat că disputa cu Varşovia ar putea fi legată de faptul că Polonia vrea tancuri mult mai moderne, cum ar fi modelul Leopard 2A6, în condiţiile în care Republica Cehă primeşte modelul Leopard 2A4, care a fost construit la sfârşitul anilor 1980 şi a mai fost parţial modernizat de atunci. 

De asemenea, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki l-a criticat marţi pe cancelarul Scholz pentru refuzul său de a călători la Kiev.

„Cred că ar trebui să facă asta. Nu este nimic mai bun decât să vizitezi capitala naţiunii în luptă pentru a realiza gravitatea situaţiei, pentru a înţelege importanţa a tot ceea ce se întâmplă acolo”.

Scholz a refuzat să călătorească în capitala Ucrainei pentru moment, argumentând că a fost deja acolo cu 10 zile înainte de începerea invaziei ruse şi că nu ar mai merge „pentru o scurtă întâlnire cu o şedinţă foto inclusă”.

„Dacă ma duc la Kiev, atunci este întotdeauna vorba despre lucruri foarte specifice. Şi trebuie să fie pregătiţi”, a declarat Scholz pentru televiziunea germană RTL săptămâna trecută.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite