Preşedintele Croaţiei insistă cu declaraţii contrare politicii NATO: „Mă voi opune extinderii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zoran Milanovici FOTO EPA-EFE
Zoran Milanovici FOTO EPA-EFE

Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovici, a făcut noi declaraţii contrare politicii NATO a „uşilor deschise”, avertizând că se va opune extinderii Alianţei.

„Cât timp voi fi preşedinte, mă voi opune extinderii NATO oriunde”, a declarat Milanovici, citat de agenţia de presă Hina, preluată de Agerpres.

Mai mult de atât, Milanovici susţine că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO contavine intereselor Croaţiei. „Cred că oricine sprijină extinderea NATO prin includerea Ucrainei ameninţă interesele croate. Noi suntem în NATO şi mâine cineva ar putea ordona desfăşurarea oamenilor noştri acolo”, a spus şeful statului croat.

Această poziţionare a lui Milanovici convine Moscovei, care a ridicat eventuala aderare a Ucrainei la rang de subiect deşi nu este luată în calcul în prezent.

La sfârşitul lui ianuarie, Milanovici spunea că Ucraina „nu trebuie să aparţină NATO, aşa cum, de exemplu, neutrele Finlanda, Austria şi Suedia nu sunt nici ele membre ale acestei alianţe”.

Premierul Croaţiei, Andrej Plenkovici, a prezentat apoi scuze pentru aceste declaraţii, catalogându-le drept „scandaloase”.

Cei doi lideri ai Croaţiei se află într-un conflict deschis, ceea ce afectează poziţia ţării în raport cu statutul său de membru NATO în contextul creşterii presiunilor ruse la graniţa cu Ucraina. Croaţia este membră NATO de la 1 aprilie 2009.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite