Preşedintele Consiliului European: UE nu va trimite trupe de menţinere a păcii în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE şi-au exprimat luni, la Kiev, îngrijorarea faţă de încălcarea armistiţiului dintre forţele guvernamentale şi cele ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, dar au anunţat că uniunea nu va trimite trupe de menţinere a păcii în zona de conflict, potrivit BBC News.

„Putem vorbi doar despre o misiune civilă, nu militară”, a declarat preşedintele Consiliului European Donald Tusk într-o conferinţă de presă.

Însă, preşedintele Consiliului European a anunţat că UE va trimite la Kiev o misiune civilă „de evaluare”, care să analizeze modalităţi în vederea consolidării asistenţei în domeniul securităţii acordate Ucrainei.

Anterior, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a îndemnat Uniunea Europeană şi ONU să trimită trupe de menţinerea păcii în regiunea Donbas, devastată de un conflict armat care a izbucnit anul trecut între separatiştii proruşi şi forţele naţionale pro-guvernamentale.

În urmă cu aproape o lună, liderii de stat din Uniunea Europeană s-au pus de acord în ceea ce priveşte prelungirea perioadei de menţinere a sancţiunilor economice împotriva Rusiei, această decizie fiind „legată” de „punerea de aplicare” a acordurilor de pace de la MInsk în ceea ce priveşte Ucraina.

Sancţiunile economice au fost adoptate la 31 iulie 2014 după prăbuşirea unui avion Boeing al Malaysia Airlines în Ucraina. Din 8 septembrie, după ce Rusia a fost acuzată că a permis intrarea de trupe în estul Ucrainei şi furnizarea de armament greu, a avut loc o însăprire a sancţiunilor

Citeşte şi: 

Cernobîl, 29 de ani mai târziu. Ce a rămas în urmă şi cine se mai întoarce la locul dezastrului

O regiune relativ necunoscută a Uniunii Sovietice, care cuprinde şi părţi din Ucraina şi Belarus, a intrat în atenţia lumii pe 26 aprilie 1986, atunci când reactorul 4 al Centralei Nucleare Cernobîl a explodat, eliberând în aer o cantitate imensă de radiaţii. A fost cel mai rău accident nuclear din lume. Deşi doar 50 de decese pot fi atribuite direct dezastrului, numărul de cazuri de cancer atinge ordinul miilor. 

Ucrainenii au interzis tranzitul pietonilor prin Vama Siret 

Autorităţile ucrainene nu mai permit atât intrarea cât şi ieşirea pietonilor prin Vama Siret. Explicaţia este aceea că vecinii noştri au început construirea unei artere pe care să poată circula pietonii. Până în  prezent cei ce mergeau pe jos dinspre/înspre Ucraina prin Vama Siret erau nevoiţi să se deplaseze pe partea carosabilă, fiind puşi în pericol de autovehiculele care circulau pe această rută.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite