Preşedintele camerei inferioare a Parlamentului german, acuzat că a plagiat în lucrarea sa de doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Norbert Lammert neagă acuzaţiile de plagiat care i se aduc FOTO Reuters
Norbert Lammert neagă acuzaţiile de plagiat care i se aduc FOTO Reuters

Norbert Lammert, preşedintele Bundestagului - camera inferioară a Parlamentului german -, este acuzat că ar fi plagiat o parte din lucrarea sa de doctorat, gest care, în ultima perioadă, în Germania a dus la demisia a doi miniştri din Cabinetul condus de cancelarul Angela Merkel, scrie EFE.

Lammert, care a fost acuzat în mediul online de plagiat, a negat acuzaţiile şi, într-o declaraţie pentru ziarul „Die Welt”, primul care a publicat ştirea, a afirmat că a cerut Universităţii din Bochum (vestul ţării) să revizuiască teza de doctorat pe care a prezentat-o în anii '70.

Ştirea a fost preluată de toată presa germană, având în vedere că „denunţătorul” plagiatului este un individ sub pseudonimul „Robert Schimdt”, care în trecut a acuzat-o de plagiat pe Annette Schavan, fostul ministru german al Educaţiei şi Ştiinţei. Schavan, o colaboratoare aproapiată a Angelei Merkel, a demisionat în februarie, după ce Universitatea din Dusseldorf i-a invalidat titlul de doctor obţinut în urmă cu 33 de ani.

Lammert, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), condusă de Angela Merkel, ar fi citat greşit 21 de surse în 42 de pagini ale lucrării sale. Mai mult, „Robert Schimdt” afirmă că preluarea greşelilor factuale din literatura secundară arată faptul că doctorul Lammert nici n-ar fi citit ce a plagiat. Preşedintele Parlamentului a promovat în anul 1975 cu o lucrare pe teme de organizare a partidelor politice. Lucrarea a fost publicată în 1976 de Fundaţia Konrad Adenauer şi are 224 de pagini în total.

Sursa care poartă pseudonimul Robert Schmidt spune că preluările din literatura de specialitate, de fapt, nu sunt ale lui Lammert, ci ale altor autori şi că politicianul doar dă impresia că a studiat el însuşi acele opere.

În martie 2011, Karl Theodor zu Guttenberg, pe atunci ministru german al Apărării, a demisionat tot din cauza plagiatului, după ce Universitatea din Bayreuth i-a retras titlul academic în urma descoperirii mai multor citate plagiate din lucrarea sa de doctorat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite