UPDATE Radev îi cere lui Macron să susţină aderarea Bulgariei la Schengen, iar Borisov îl îndeamnă să coboare tonul la adresa Poloniei şi Ungariei

UPDATE Radev îi cere lui Macron să susţină aderarea
Bulgariei la Schengen, iar Borisov îl îndeamnă să coboare tonul la adresa Poloniei şi Ungariei

Emmanuel Macron (dreapta), primit de Rumen Radev (stânga) la Varna FOTO president.bg

Preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat vineri, în marja unei vizite a omologului său francez Emmanuel Macron, că o viitoare directivă a UE privind muncitorii detaşaţi ar trebui să asigure un echilibru între membrii vechi şi noi ai blocului comunitar, relatează Reuters. De asemenea, el a spus că se aşteaptă la susţinere în privinţa aderării ţării sale la Schengen, potrivit Novinite.

„Această problemă intră în competenţele Guvernului bulgar“, a afirmat el, adăugând că ar trebui să existe o cooperare sporită între serviciile sociale şi un control mai strict, scrie Novinite.

El a pledat, de asemenea, pentru o abordare „amplă“ a eforturilor UE pentru a depăşi diferendele dintre ţăriile occidentale şi cele estice în legătură cu regulile care se aplică în cazul companiilor din ţări cu salarii mici, care vor să detaşeze muncitori în altă parte.

Macron şi Radev au asistat la o ceremonie oficială organizată de Garda de Onoare a Marinei bulgare, în faţa Palatului Evksinograd, din apropiere de Varna.

La fel ca şi în timpul vizitei de joi, de la Bucureşti, după ceremonie, cei doi şefi de stat au avut discuţii private.

„Bulgaria se opune fraudelor în sistemul de asigurări sociale şi evitării regulilor“, a spus Radev într-o conferinţă de presă comună cu Macron.

Liderul de la Sofia a spus că se aşteaptă ca Franţa să susţină eforturile Bulgariei de aderare la Spaţiul Schengen, la Organizaţia pentru Cooperare Economică şi dezvoltare şi în antecamera zonei euro.

Vizita la Varna este ultima oprire în miniturneul european al lui Emmanuel Macron, în cursul căreia a venit şi în România.

Borisov îi cere lui Macron să „coboare tonul“ în privinţa Poloniei şi Ungariei

Pe de altă parte, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat vineri, în marja unei întâlniri cu Emmanuel Macron, că este de părere că statele member UE pot ajunge, până la sfârşitul anului, la un compromis privind o nouă directivă pentru muncitorii detaşaţi, dar i-a sugerat liderului de la Elysee să îşi revizuiască tonul adoptat faţă de Polonia şi Ungaria, relatează Reuters.

De altfel, el a cerut tuturor Guvernelor UE să coboare tonul confruntării cu Polonia şi Ungaria. „Polonia şi Ungaria nu sunt numai prietenii noştri, sunt şi parte a Uniunii Europene. Le face rău ţărilor UE să intre în confruntare direct“, a insistat Borisov.

Premierul polonez Beata Szydlo l-a acuzat vineri pe liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, de aroganţă şi lipsă de experienţă, în replică la declaraţiile sale privind izolarea Varşoviei.

Anterior, într-o conferinţă de presă comună cu miniştrii de Externe român şi turc, şeful diplomaţiei poloneze  a declarat că Varşovia nu se confruntă cu izolare internaţională şi l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că nu reuşeşte să urmărească evoluţiile din Europa Centrală.

Declaraţiile au venit după ce Emmanuel Macron a criticat vineri, în mod vehement, refuzul polonez de a înăspri directiva cu privire la munca detaşată, pe care a catalogat-o drept „o nouă eroare“ a Varşoviei care, în opinia preşedintelui francez, se plasează „la marginea“ Europei în „numeroase subiecte“.

Liderul de la Elysee a apreciat că polonezii merită mai mult decât un Guvern care trădează valorile europene.

Premierul polonez Beata Szydlo a declarat joi că Varşovia refuză „până la capăt“ o reformă a directivei, pentru că aceasa nu ar fi „în interesul muncitorilor polonezi“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: