Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, ameninţă Polonia şi Lituania cu revendicări teritoriale după ce le-a inundat cu migranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Luukaşenko
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Luukaşenko

Liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, a făcut aluzie la posibile revendicări teritoriale faţă de Polonia şi Lituania, afirmând că oraşul polonez Białystok şi capitala lituaniană Vilnius au aparţinut odată Belarusului.

„Vecinii noştri ne sunt daţi de Dumnezeu, ca orice alt stat. În relaţiile cu toată lumea, ne străduim să avem pace şi prietenie. Białystok este ţinut belarus. Viĺnia (Vilnius, n.r.), de asemenea, este oraş belarus, la fel cum sunt şi teritoriile din jurul său” – a afirmat Lukaşenko. Potrivit acestuia, echilibrul confesional şi unitatea naţională stau la baza societăţii din Belarus.

„Toţi oamenii care trăim pe acest pământ suntem un popor belarus. Avem un singur stat, o singură lege, o memorie istorică comună” – a adăugat liderul de la Minsk.

Armata lituaniană a primit puteri extinse la graniţa cu Belarus în urma unei creşteri accentuate a numărului de migranţi care sosesc la frontiera de est a ţării, informează DPA.

Parlamentul lituanian a aprobat vineri un decret corespunzător prezentat de preşedintele Gitanas Nauseda.

Modificările vor permite soldaţilor care patrulează cu grănicerii să oprească şi să percheziţioneze vehiculele şi oamenii. De asemenea, ei vor putea folosi "echipament special", conform decretului, care nu dă mai multe detalii.

Guvernul de la Vilnius l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko că aduce în mod deliberat un număr mare de refugiaţi la frontiera externă a UE.

Ca răspuns la sancţiunile occidentale înăsprite împotriva fostei republici sovietice, Lukaşenko a anunţat la sfârşitul lunii mai că Minskul nu va mai împiedica migranţii să-şi continue deplasarea spre UE.

De atunci, Lituania se confruntă cu un aflux mare de migranţi din Orientul Mijlociu la graniţa sa de aproape 680 de kilometri cu Belarus.

Ţara a declarat starea de urgenţă şi a început să construiască un gard.

Armata poloneză a trimis militari şi vehicule către frontiera de est, ca reacţie faţă de exerciţiile militare Zapad-2021 de săptămâna aceasta ale Rusiei şi Belarusului, relatează Euronews.

Aceste manevre au loc în contextul unor tensiuni între Moscova şi statele membre NATO, inclusiv Plonia, care se teme de o invazie rusă a teritoriului polonez, aşa cum s-a întâmplat în 2014 în Peninsula ucraineană Crimeea.

”Cel mai important lucru este ca Polonia şi polonezii să fie în siguranţă. De aceea ne-am deplasat trupele”, a anunţat ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.

Rusia este o obişnuită a unor demonstraţii de forţă la frontieră.

Din patru în patru ani, Moscova mobilizează mii de militari în cadrul exerciţiilor militare Zapad (Vest, în rusă), al căror obiectiv este să simuleze un răspuns la o agresiune externă.

În contextul actualelor tensiuni, aceste manevre ruseşti sunt urmărite extrem de atent de către serviciile militare occidentale de informaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite