Preşedintele Belarusului acuză Polonia şi NATO că vor să „dezmembreze” Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşneko a afirmat luni că Polonia şi NATO vor să anexeze partea de vest a Ucrainei, informează Reuters.

Lukaşenko nu a oferit nicio dovadă care să confirme declaraţiile sale. 

„Ceea ce ne îngrijorează este că ei sunt pregătiţi, polonezii şi NATO, să ia vestul Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939”, a declarat Lukaşenko în timpul unei întâlniri televizate cu Vladimir Putin, potrivit Reuters

Conform aliatului preşedintelui rus, Lukaşenko, Kievul ar trebui să solicite sprijin, în cele din urmă, pentru preîntâmpinarea confiscării vestului Ucrainei. 

Rusia a insinuat în trecut că Polonia încearcă să fixeze un control asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, acuzaţie despre care Varşovia afirmă că este o dezinformare, potrivit Agerpres. 

Polonia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, înaintând arme peste graniţă şi primind peste trei milioane de refugiaţi ucraineni. 

Belarus a afirmat în luna martie că trupele sale armate nu participă în războiul declanşat în Ucraina, dar a folosit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de militari peste graniţă la 24 februarie. 

Potrivit unui pact de neagresiune semnat în anul 1939, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au divizat Polonia între ele. Cea mai mare parte a teritoriului ocupat de Rusia este acum fie în Belarus, fie în Ucraina, în timp ce Kaliningradul este o enclavă a Rusiei. 

  

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite