Preşedintele Azerbaidjanului, bancher cu ajutorul familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei copii şi socrul lui Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului, au acţiuni în cadrul a opt dintre cele mai mari bănci azere, reiese dintr-o investigaţie realizată de Organied Crime and Corruption Reporting Project. Împreună, participaţiile valorează peste trei miliarde de dolari. Alte cinci bănci sunt controlate de rudele partenerilor politici şi de afaceri ai preşedintelui, inclusiv miniştri din guvernul azer.

Încă o ramură a imperiului de afaceri controlat de preşedintele azer Ilham Aliev a fost scoasă la iveală de o anchetă realizată de OCCRP. Cei trei copii ai preşedintelui şi socrul său deţin participaţii în cadrul a opt dintre cele 45 de bănci care activează în Azerbaidjan. 

În ciuda aparentei prosperităţi a statului cu bogate resurse energetice, scriu jurnaliştii OCCRP, nivelul de trai al populaţiei scăzut semnificativ în ultimii ani, pe fondul unei rate galopante a inflaţiei, care a înregistrat creşteri anuale medii de 7% din 2007 încoace. Tot mai mulţi azeri au ajuns astfel să se împrumute la bănci. În 2015, din populaţia totală de 9,6 milioane a Azerbaidjanului, 2,3 milioane de azeri aveau credite – o creştere de 17,7% faţă de anul trecut. 

Azerii se împrumută însă la dobânzi ridicate, în medie de 18%. Comparativ, ratele dobânzilor la creditele pentru populaţie oferite de bănci în UE sunt de trei ori mai mici, scrie OCCRP. 

Astfel, în timp ce azerii datori la bănci se descurcă tot mai greu – asta şi în contextul unei deprecieri semnificative a monedei naţionale în raport cu dolarul american, o familie face profit din toate acestea: cea a preşedintelui Ilham Aliev. 

Fiicele lui Aliev, în vârstă de 26, respectiv 29 de ani, fiul său în vârstă de 18 ani şi socrul preşedintelui deţin acţiuni bancare în valoare de peste trei miliarde de dolari. 

Anterior, mai multe investigaţii jurnalistice au scos la iveală afacerile ascunse ale preşedintelui, controlate tot prin familie, în diverse domenii, printre care telecomunicaţii, construcţii, transporturi, minerit, petrol şi gaze.

image

Multe dintre aceste anchete au fost realizate de jurnalista azeră Khadija Ismailova (foto sus), care lucra la redacţia din Baku a Radio Europa Liberă. La începutul lunii decembrie, aceasta a fost arestată în baza unor acuzaţii controversate. Ismailova, membru OCCRP, este în continuare reţinută, fiind acuzată că a făcut presiuni asupra unui alt jurnalist pentru a-l convinge să se sinucidă. Mai multe organizaţii pentru libertatea presei şi respectarea drepturilor omului au avertizat însă atenţia că arestarea acesteia este, de fapt, o răfuială personală şi o tentativă de intimidare la adresa jurnaliştilor independenţi. 

La câteva luni după arestarea jurnalistei, întreaga redacţie Europa Liberă de la Baku a fost închisă de regimul controlat de Aliev, aspru criticat pe plan internaţional pentru presiunile asupra presei şi încălcarea libertăţii de exprimare. 


 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite