Preşedinta Lituaniei: „Vladimir Putin este precum Stalin şi Hitler”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaitė la o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, în februarie 2010. FOTO Guvernul Federaţiei Ruse
Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaitė la o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, în februarie 2010. FOTO Guvernul Federaţiei Ruse

Preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaitė a comparat tacticile liderului de la Kremlin cu cele folosite de Stalin şi Hitler. Oficialul lituanian a mai dezvăluit că Rusia a încercat să convingă statele baltice să părăsească NATO în schimbul ieftinirii gazului şi petrolului ruseşti. Iar declaraţia lui Grybauskaitė nu este unica de acest fel printre oficialii europeni şi americani, imaginea lui Putin fiind adesea demonizată.

Şi fostul secretar de Stat american Hillary Clinton a declarat în luna martie că vizita lui Putin în regiunea Crimeea se aseamănă izbitor de mult cu deplasările întreprinse de Hitler în anii înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Fostul oficial american a negat a doua zi comparaţioa, însă declaraţia sa nu a dispărut din atenţia presei internaţionale. subliniază Reuters.

Putin „foloseşte naţionalismul ca pretext pentru a cuceri noi teritorii prin mijloace militare. Asta este exact ceea ce Stalin şi Hilter au făcut”, şi-a motivat declaraţiile liderul de la Vilnius.

Grybauskaitė a adăugat că Rusia urmăreşte să-şi menţină influenţa asupra teritoriilor care au făcut parte din Uniunea Sovietică, dezvăluind că regimul de la Kremlin a încercat în mod special să prelungească dependenţa economică şi energetică a statelor baltice faţă de Federaţia Rusă.

„Potrivit informaţiilor noastre, există oferte ale Rusiei către statele Baltice (Letonia, Lituania şi Estonia) pentru a reduce preţurile la petrol şi gaze dacă aceste ţări părăsesc NATO”, a declarat Dalia Grybauskaitė, citată de Reuters.

Preşedinta a subliniat că Occidentul trebuie să devină independentă energetică faţă de Rusia şi să-şi diversifice resursele, pentru că este prelungirea relaţiilor actuale cu Moscova este „prea riscantă”.

„Putin are o viziune misionară de a apăra emisfera estică. El îşi imaginează o Rusie precum cea de pe timpul Ecaterinei celei Mari. Caracterul lui s-a dezvoltat ciudat”, a mai spus liderul de la Vilnius, care a ocupat fotoliul prezidenţial în iulie 2009.

 

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite