Presa franceză. Raport: Marine Le Pen, instigatoarea şi beneficiara unei scheme de deturnări de fonduri europene prin angajări fictive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marine Le Pen FOTO EPA-EFE
Marine Le Pen FOTO EPA-EFE

Un raport al unei instituţii anticorupţie arată că liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a instigat la organizarea unui „sistem de angajări fictive” în beneficiul ei şi al partidului său, scrie Journal du Dimanche.

La capătul a cinci ani de investigaţii, anchetatorii din cadrul Oficiului Central al Luptei împotriva Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale (OCLCIFF) au conchis că partidul Rassemblement national (RN, Adunarea Naţională), condus de Marine Le Pen, „a pus în funcţiune un sistem organizat fraudulos de deturnări de fonduri în profitul său prin intermediul unor angajări fictive de asistenţi parlamentari”. Conform OCLCIFF, sistemul a fost implementat „prin indermediul unor cadre şi lideri” de partid.

OCLCIFF a întocmit un raport de 98 de pagini în cadrul acestei anchete. Raportul, care conţine detalii din percheziţii, expertize, interogări şi documente, a fost trimis pe 15 februarie către judecătoarea de instrucţie din Paris Claire Thépaut.

Journal du Dimanche, care citează din raport, precizează că anchetatorii deţin probe împotriva a 17 persoane, care sunt acuzate de „deturnări de fonduri” şi „escrocherie în grup organizat”. Printre ele figurează lideri, aleşi şi apopiaţi ai RN.

Marine Le Pen este menţionată ca instigatoare şi beneficiară a sistemului, prin care s-ar fi deturnat fonduri europene în valoare de 6,8 milioane de euro.

Sistemul, catalogat drept „centralizat”, datează încă de pe vremea când partidul se numea Frontul Naţional şi era condus de Jean-Marie Le Pen, dar ar fi luat amploare sub preşedinţia fiicei acestuia, Marine Le Marine, imediat după alegerile europene din 2014. RN a obţinut atunci 24 de mandate în Parlamentul European. Cel care s-a ocupat efectiv de implementarea sistemului este belgianul Charles Van Houtte, nepotul lui Ghislain Van Houtte, un catolic ultraconservator apropiat de liderul mişcării rexiste Léon Degrelle, aliat al lui Hitler în 1941, scrie „Journal du Dimanche”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite