Premierul Japoniei vine în România

Premierul
Japoniei vine în România

Shinzo Abe, însoţit într-o vizită de soţia sa Akie Matsuzaki FOTO AFP

Premierul Shinzo Abe a părăsit vineri Tokyo pentru primul turneu al unui lider nipon în ţările baltice, dar şi în Bulgaria, Serbia şi România,  în contextul în care Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În pofida unei acalmii în ultima perioadă, odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang din Coreea de Sud, Abe continuă să facă apel la „maximizarea presiunii“ asupra Phenianului în legătură cu programele sale nucleare şi balistice.

„Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi în alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională“, a declarat el înaintea plecării în turneul din Europa Centrală şi de Est.

Abe, care urmează să aibă întâlniri cu liderii celor şase ţări sus-menţionate, a subliniat că va fi însoţit de reprezentanţi a peste 30 de companii nipone.

Printre aceştia, reprezentantul companiei de vânzări online Rakuten îl va însoţi în Estonia, o ţară extrem de avansată în domeniul serviciilor online şi tehnologiei informaţiei.

„Sperăm să dezvoltăm  acolo cooperarea în domeniul IT şi în securitatea cibernetică“, a declarat un diplomat japonez, care a evocat dezvoltarea domeniului digital în această mica ţară baltică (votul electronic, demersuri administrative pe internet etc.) şi prezenţa unui centru de apărare cibernetică al NATO.

Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi va merge cu premierul japonez în toate cele şase ţări, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi în Bulgaria.

În România, dar şi în Bulgaria şi în Serbia, se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT, specializat în servicii de telecomunicaţii.

„Cele trei ţări baltice sunt centre logistice“, a comentat un alt diplomat, care vede în Estonia, Letonia şi Lituania o poartă de intrare a Uniunii Europene către pieţele din Rusia şi celelalte republici ale fostei Uniuni Sovietice.

În schimb, „Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată“, a adăugat el, referindu-se la Bulgaria, România şi Serbia.

Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China stabileşte rapid contacte. Cele şase ţări care urmează să fie vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul celor 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care desfăşoară un summit anual cu China, notează AFP.

Până în prezent, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul japonez Shinzo Abe au avut un singur dialog bilateral, la Adunarea Generală a ONU din 2015. Atunci, şeful statului român a participat la un dineu oferit premierul Japoniei în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment“, arată caleaeuropeană.ro.

Este prima vizită a lui Shinzo Abe în România. Conform unui comunicat al preşedinţiei române, întâlnirea Iohannis - Abe va avea loc marţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: