Premierul Ungariei, Viktor Orban, a introdus cenzura pentru presă: lista subiectelor care necesită aprobare de sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mailuri interne ale redactorilor seniori către jurnaliştii din cadrul mediei de stat din Ungaria arată cum sunt cenzurate ştirile legate de subiecte politice sensibile precum migraţia. Pe listele interzise sunt şi materialele organizaţiilor pentru drepturile omului care ating mai ales aceste teme.

Capturi de ecran ale unor mailuri interne cu instrucţiuni pentru personalul editorial din cadrul mediei de stat, datând din a doua jumătate a anului 2019, au fost trimise anonim Politico. Un angajat a confirmat autenticitatea lor.

Mailurile aparţin redactorilor din cadrul unei organizaţii care are în subordine canale media precum agenţia de presă MTI, dar şi posturi de televiziune şi radio. Mailurile se concentrează în principal pe partea de ştiri zilnice.

Lista subiectelor care necesită aprobare specială

Lista de subiecte pentru care e necesară permisiune specială înainte de publicare include evenimente precum „migraţia, terorismul european, Bruxelles, chestiuni legate de biserică”, precum şi alegerile parlamentare, prezidenţiale şi locale din „UE+”  - categoria ţărilor europene şi a unora din vecinătatea lor- potrivit unui email semnat de redactorul seniior Sándor Végh.

Redactorii spuneau despre articolele respinse că „au căzut la datorie”. Jurnaliştii nu ştiau cine se află în spatele aprobării finale, ci doar că vine de undeva de sus.

Uneori mailurile erau foarte specifice cu privire la un anume subiect. Un redactor senior, Sándor Ráth, a scris un titlu simplu în mailurile către jurnalişti: „greta”.

„Înainte de a scrie orice fel de articole despre Greta Thunberg, trebuie să obţineţi aprobarea redactorului-şef ”, a scris el. Mailul a fost trimis pe 14 august, ziua în care tânăra activistă a pornit spre New York pe un vapor. Arhiva canalului de ştiri nu conţine nicio ştire despre călătoria Gretei.

„Am fost informat de (şeful biroului extern al televiziunii de stat) Balázs Bende că nu publicăm materialele Human Rights Watch şi Amnesty International”, a scris redactorul senior Tamás Pintér, într-un email.

Nu publicăm despre asta

Mailurile de atenţionare au venit în contextul unor evenimente recente: o demonstraţie organizată de sucursala din Ungaria a Amensty International împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, aflat în vizită în ţară, respectiv publicarea unui clip al  uman Rights Watch surprinzând respingeri ale migranţilor din Croaţia în Bosnia.

Subiectul migranţilor e unul sensibil în Ungaria: organismele de supraveghere au atras atenţia asupra relatărilor că poliţia ungară a intervenit ilegal şi uneori violent asupra migranţilor de la graniţe.

„Este un alt exemplu al modului în care guvernul din Ungaria subminează libertatea presei şi încearcă să reducă la tăcere şi să interfereze cu rolul vital al organizaţiilor societăţii civile, a spus Lydia Gall, cercetător la Human Rights Watch.

Jurnaliştii ungari au trimis semnale de alarmă în privinţa faptului că media controlată de stat nu abordează anumite subiecte politice sensibile.

„Asta e pur şi simplu cenzură”, a spus Julie Majerczak, şefa biroului din Bruxelles al ONG pentru libertatea presei Reporteri fără Frontiere, ca replică la emailuri. „Este inacceptabil şi îngrijorător. Media publică nu este purtătoarea de cuvânt a guvernului, ar trebui să fie neutră şi independentă”.

Cine controlează presa de stat

Entităţile media controlate de stat joacă un rol important pe scena media din Ungaria, însă criticii spun că structura şi administraţia lor sunt opace.

Responsabilitatea editorială pentru media de stat o are o organizaţie numită Duna Media Service Provider, spune Ágnes Urbán, expert al Mérték Media Monitor, un ONG care militează pentru libertatea presei. Însă funcţia ei e formală, fiind supravegheată de către o altă organizaţie, Public Service Foundation, al cărei consiliu director cuprinde trei delegaţi ai partidului de la guvernare Fidesz, trei din partea partidelor din opoziţie şi unul din partea Media Council –un organism dominat de partidul de la putere.

În practică, un alt organism, Media Service Support and Asset Management Fund (MTVA) exercită cea mai mare influenţă asupra conţinutului editorial – structura sa de decizie a fost criticată de către organismele internaţionale de supraveghere media pentru lipsa sa de transparenţă.

După publicarea articolului din Politico MTVA  a replicat că deciziile se iau în cadrul unui proces editorial normal. 

„Ce problemă, în ce formă, la ce scară şi ce zonă a mediei de stat” sunt luate în considerare pentru publicare fac parte din procesul decizional editorial „aşa cum are el loc în orice redacţie din lume”, se arată într-un comunicat.

MTVA a mai spus că media de stat din Ungaria respectă standardele BBC.

În 2018, Parlamentul European a declanşat procedura articolului 7 împotriva Ungariei din cauza încălcării valorilor fundamentale ale blocului comunitar, între care şi libertatea presei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite