Premierul ungar nu se teme de „cavaleria“ germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relatiile germano-ungare ar putea fi tulburate de un scandal diplomatic jenant, provocat de  o declaraţie a premierului Viktor Orban la postul de radio naţional. Orban a avut o formulare destul de nepoliticoasă, susţin analiştii, la o critică „prietenescă“ a cancelarului german Angela Merkel.

La un forum de dezbateri ce a avut loc în Germania, Merkel a fost întrebată  dacă ar fi cazul să se trimită în Ungaria cavalerie (referire la eventualele sancţiuni ale UE împotriva Budapestei). Cu toate că şefa Executivului de la Berlin a respins ideea, subliniind în schimb că „trebuie să facem totul ca să îndreptăm pe calea cea bună pe prietenii noşti unguri“, premierul Viktor Orban a replicat: ”germanii au mai trimis în Ungaria cavalerie, sub formă de tancuri, rugămintea noastră este să nu trimită”.    

Printre criticile formulate de Merkel şi  de Comisia Europeană se află cea de a patra modificare a Constituţiei ungare care cuprinde prevederi ce încalcă principiile democratice ale UE, susţine Bruxellesul. Dar Viktor Orban susţine că este vorba mai ales de interese economice. „Marile companii multinaţionale ar dori ca UE să convingă guvernul de la Budapesta să renunţe la mai multe măsuri, respectiv impozitul pe bănci, taxa impusă multinaţionalelor şi reducerea  cheltuielilor de întreţinere“, a declarat şeful executivului de la Budapesta.

”Restul, respectiv criticile împotriva drepturilor politice, ale omului şi altele sunt doar pretexte” a afirmat Orban şi acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte constatările critice ale proiectului raportului Tavares despre situaţia drepturilor fundamentale din Ungaria.

 Merkel a mai spus că a vorbit de multe ori cu Viktor Orban care a asigurat-o de fiecare dată că guvernul de la Budapesta ia în serios criticile europene, ultima dată într-o scrisoare din luna martie în care premierul a susţinut că parlamentul nu ar accepta nici o lege care ar încălca  valorile europene.

    Dar nu numai Germania ci şi alte state membre sau în afara UE, inclusiv Statele Unite, au atras atenţia premierului asupra unor elemente introduse după modificarea constituţiei care încalcă normele europene.

    Opoziţia din Ungaria a subliniat că această luare de poziţie împotriva măsurilor guvernului, risipeşte aşa numitele “teorii conspiraţioniste” împotriva Ungariei în care erau acuzate partidele socialiste şi liberale din UE să formuleaza critici cu caracter politic împotriva Budapestei. Este limpede că nici familia popularilor nu mai acceptă derapajele guvernului Fidesz, au constatat observatorii.

Budapesta, criticată de şeful Parlamentului European

    Ungaria a fost criticată şi din cauza unor manifestări considerate antisemite. Deşi premierul şi guvernul nu împărtăşesc astfel de poziţii, nici nu iau măsuri energice pentru a pune capăt unor manifestări de acest gen. Această atitudine a fost criticată dur în cadrul Congresului Mondial Evreiesc, desfăşurat la Budapesta , în pofida promisunii lui Orban cu privire la toleranţa zero în ce priveşte antisemitismul, rasismul şi xenofobia.

Ultima oară, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ar fi spus, potrivit  publicaţiei “Metro” din Bruxelles, că  „în Europa s-a creat posibilitatea îngropării demonilor secolului XX. A fost posibilă punerea sub control a rasismului şi antisemitismului, dar nu şi lichidarea lor definitivă şi există încă un pericol real al reînvierii lor“.

Schulz ar fi dat ca exemplu Ungaria care ”ar dori să întocmească liste despre evrei”. Declaraţia a strârnit proteste în Ungaria care a cerut ca Schulz să ceară scuze pentru aceste afirmaţii neadevarate. S-a aflat între timp, ca citatul a fost redat deformat de către publicaţia respectivă. Totuşi, a existat o bază pentru această idee şi anume, propunerea în parlamentul de la Budapesta a unui deputat “Jobbik” de a se întocmi o listă cu parlamentarii unguri evrei sau care au şi cetaţenie israeliană.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite