Premierul Ucrainei: „Rusia subminează stabilitatea internaţională”

Premierul Ucrainei: „Rusia subminează stabilitatea internaţională”

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk FOTO The Huffington Post

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a avertizat, duminică, asupra faptului că Rusia subminează stabilitatea internaţională prin acţiunile sale din criza ucraineană. Totodată, şeful Guvernului de la Kiev a solicitat aliaţilor occidentali sprijin financiar pentru armata ucraineană, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul unui interviu pentru postul de televiziune american NBC, Arseni Iaţeniuk a declarat că toate eforturile de neproliferare nucleară ale Ucrainei au fost compromise prin comportamentul recent al Moscovei faţa de Kiev.

„Comunitatea internaţională are motive de îngrijorare cu privire la intenţiile lui Putin. Federaţia Rusă a subminat stabilitatea internaţională. Mai exact, ea a reuşit să pună capăt tuturor programelor de neproliferare nucleară”, a declarat premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk.

În 1994, Ucraina a hotărât să renunţe la arsenalul său nuclear în schimbul unei garanţii a integrităţii sale teritoriale, conform Memorandumului de la Budapesta, semnat inclusiv de către Rusia.

Şeful Guvernului de la Kiev a menţionat de asemenea că Moscova reprezintă în prezent o ameninţare pentru întreaga lume, în special pentru Uniunea Europeană şi Ucraina.

„Este evident că astăzi Rusia a devenit o ameninţare pentru întreaga lume, în special pentru Uniunea Europeană şi pentru Ucraina”, a declarat Arseni Iaţeniuk.

Tot în acest context, premierul ucrainean a făcut un apel la partenerii occidentali ai Kievului să sprijine această ţară din punct de vedere financiar.

„Avem nevoie de un sprijin concret al Occidentului pentru a opri Rusia. Ucraina are nevoie de sprijin financiar pentru a moderniza armata şi pentru a revizui structurile de apărare ale Ucrainei”, a mai spus Iaţeniuk.

Tot în cadrul aceluiaşi interviu, şeful Guvernului ucrainean l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă restabilirea Uniunii Sovietice.

„Preşedintele Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică. Iar pe zi ce trece merge tot mai departe şi nu se ştie unde se va opri. În cazul în care domnul Putin reuşeşte, va fi cel mai mare dezastru al acestui secol“, a mai declarat Iaţeniuk.


Citeşte şi:

UPDATE Un atac în Slaviansk ameninţă armistiţiul fragil de Paşte. Separatiştii proruşi ameninţă că îl vor împuşca pe ministrul ucrainean de Interne

Cinci persoane, dintre care trei militanţi proruşi, au fost ucise duminică dimineaţa într-un atac armat în apropiere de Slaviansk, în estul Ucrainei, a declarat un reprezentant local al separatiştilor pentru jurnalişti, relatează „The Guardian“.

CNN: De ce Acordul de la Geneva privind Ucraina este o victorie tactică pentru Rusia

În pofida unui acord semnat la Geneva între principalele părţi implicate în conflictul din Ucraina, situaţia rămâne aproape neschimbată. Mai mult chiar, Rusia este cea care a obţinut o victorie, cel puţin tactică, după semnarea documentului, scrie analistul Joerg Forbrig pentru postul CNN.

Cum au deteriorat acţiunile SUA relaţia cu Vladimir Putin: demonizarea liderului rus reflectă eşecul oficialilor americani de a recunoaşte puterea Rusiei

Relaţia dintre Rusia şi Statele Unite ale Americii a fost una presărată cu suişuri şi coborâşuri, dar acţiunile Statelor Unite, unele intenţionate, altele nu, au fost cele care au condus la o reacţie exagerată a lui Vladimir Putin, după cum se arată într-o analiză realizată de jurnaliştii David Rohde şi Arshad Mohammed, de la Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: