Premierul ucrainean susţine că Kievul continuă să caute un acord cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile pentru un Acord de Asociere cu UE, a cărui semnare a fost respinsă de Ucraina săptămâna trecută din "motive economice", continuă, a afirmat miercuri premierul ucrainean Mikola Azarov, citat de AFP.

"Declar cu toată responsabilitate că procesul de negocieri privind semnarea unui Acord de Asociere continuă, iar munca ce vizează apropiere ţării de standardele europene nu se opreşte nicio zi", a declarat Azarov în deschiderea reuniunii Guvernului.

Este vorba despre prima reuniune a Guvernului ucrainean de la anunţul lui Azarov, săptămâna trecută, cu privire la respingerea de către Ucraina a acestui acord istoric între fosta republică sovietică şi Uniunea Europeană.

Premierul argumenta atunci decizia Guvernului "exclusiv prin motive economice", subliniind că aceasta nu ar pune în discuţie orientarea europeană a ţării.

Azarov a recunoscut marţi că Ucraina a fost descurajată să semneze de către Rusia, care exercită presiuni asupra Kievului să adere la uniunea vamală creată de Moscova împreună cu alte foste republici sovietice.

Reuniunea Guvernului a avut loc pe fondul manifestaţiilor opoziţiei ucrainene proeuropene la Kiev, a patra zi consecutiv.

Aproximativ 1.000 de manifestanţi se aflau miercuri dimineaţa în faţa sediului Guvernului ucrainean, în centrul capitalei, scandând "Ruşine!". Tot aproximativ 1.000 de poliţişti erau mobilizaţi pentru a asigura securitatea, potrivit unui corespondent AFP.

"Acest Guvern trebuie să demisioneze, vrem să trăim după legile europene", a declarat în faţa manifestanţilor liderul partidului de opoziţie Udar, fostul campion mondial de box Vitali Kliciko.

O serie de lideri ai opoziţiei, inclusiv Kliciko, au încercat ulterior să pătrundă în clădire, dar toate căile de acces erau blocate.

Opoziţia îşi multiplică presiunile asupra autorităţilor, odată cu apropierea summitului Parteneriatului Estic la Vilnius, în cursul căruia urma să fie semnat şi un acord de asociere cu Ucraina.

Summitul se va desfăşura joi şi vineri în capitala Lituaniei, care exercită preşedinţia Uniunii Europene.Marţi,comisarului european pentru Extindere, Stefan Fule a declarat că Ucraina mai are şansa de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Termenul limită este vineri dimineaţa.

Ianukovici acuză UE că i-a umilit pe ucraineni: „Noi nu suntem copii mici şi nu putem fi cumpăraţi cu o bomboană“

Ajutorul financiar promis de Uniunea Europeană Ucrainei pentru semnarea Acordului de Asociere a fost unul umilitor. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele ucrainean, Victor Ianukovici, la postul public de televiziune. Între timp, pe site-ul Casei Albe a apărut o petiţie în care sunt cerute sancţiuni împotriva guvernanţilor ucraineni.

Potrivit lui Ianukvici, UE i-ar fi promis Ucrainei un ajutor tehnic anual de 610 milioane de euro, timp de trei ani, începând cu 2010.

"Ne-au arătat această bomboană într-un ambalaj frumos şi ne-au spus că o vom primi atunci când vom semna un acord cu Fondul Monetar Internaţional. Nu vreau să fiu impertinent, însă nu trebuie fim umiliţi în acest mod. Înţelegeţi? Noi nu suntem copii mici şi nu putem fi cumpăraţi cu această bomboană", a declarat preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici.

Preşedintele ucrainean a adăugat că FMI, la rândul său, a propus condiţii inacceptabile pentru un eventual memorandum. Ianukovici a declarat că Ucraina va semna un acord de asociere cu UE numai când acesta lucru va corespunde intereselor Kievului.

Între timp, opoziţia a elaborat o petiţie în care cere Statelor Unite sancţiuni pentru Ianokovici şi membrii guvernului său. Printre altele, semnatarii cer să le fie interzis accesul în SUA şi UE şi să fie blocate conturile bancare ale companiilor pe care aceştia le controlează. Potrivit Ria Novosti, petiţia a apărut pe site-ul Casei Albe. Dacă demersul va întruni 100 de mii de semnături în decurs de 30 de zile, el va fi examinat de administraţia americană.


citeşte şi:

José Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy, mesaj comun: „Summitul de la Vilnius îşi propune să realizeze progrese însemnate pentru Moldova şi Georgia“

În preajma summitului de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, semnează un articol comun în care vorbesc despre importanţa Parteneriatul Estic, ca instrument prin care UE îşi apropie ţările din vecinătatea estică.

Vladimir Putin: „Un acord comercial între UE şi Ucraina ar fi o mare ameninţare pentru economia Rusiei”

Semnarea unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Ucraina ar reprezenta o „mare ameninţare” asupra economiei Rusiei, a declarat marţi, în Italia, preşedintele Vladimir Putin, potrivit BBC.

Premierul ucrainean recunoaşte că Rusia a cerut Ucrainei să suspende acordul de asociere cu UE

Rusia se află la originea deciziei Ucrainei de a suspenda pregătirea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, a confirmat marţi premierul ucrainean Mikola Azarov, relatează AFP.

UE aşteaptă până vineri dimineaţă decizia Ucrainei privind Acordul de asociere

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a stabiliat dimineaţa zilei de vineri, 29 noiembrie, ca termen limită pentru ca Ucraina să ia o decizie cu privire la semnarea Acordului de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite