Premierul turc susţine că era de "datoria" sa să "cureţe" piaţa Taksim

Premierul turc susţine că era de

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan FOTO Reuters

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică seara că era de "datoria" sa să "cureţe" piaţa Taksim din Istanbul, după intervenţia poliţiei, sâmbătă seara, împotriva ultimului bastion al manifestanţilor care îi cereau demisia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Am spus că am ajuns la capăt. Că a devenit insuportabil. Ieri, operaţiunea a fost desfăşurată şi (piaţa Taksim şi parcul Gezi) au fost curăţate (...) era datoria mea de premeir", a declarat Erdogan, în faţa celor peste 100.000 de susţinători ai săi reuniţi la Istanbul.

"Nu vom abandona această piaţă teroriştilor", a afirmat el, referindu-se la drapelele sau banerele unor mişcări politice interzise care au fost desfăşurate în piaţa Taksim.

"Această ţară nu este un pământ obişnuit. Nu puteţi organiza reuniuni peste tot unde doriţi. Puteţi să faceţi acest lucru acolo unde este autorizat", a subliniat şeful Guvernului, amintind că parcul Gezi şi piaţa Taksim nu sunt "proprietatea privată" a manifestanţilor.

În cadrul discursului său, Erdogan, al cărui partid islamo-conservator a ajuns la putere în 2002, a apărat acţiunea poliţiei şi le-a dat întâlnire contestatarilor la alegerile municipale din martie 2014. "Dacă nu vreţi să ne mai vedeţi la putere, soluţia există: alegerile", a declarat el.

După două săptămâni de manifestaţii antiguvernamentale, poliţia a intervenit sâmbătă seara pentru a evacua în forţă parcul Gezi şi piaţa Taksim din Istanbul, provocând confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările