Premierul spaniol Mariano Rajoy face apel la înfrângerea separatiştilor în alegerile regionale din Catalonia

Premierul spaniol Mariano Rajoy
face apel la înfrângerea separatiştilor în alegerile regionale din Catalonia

Mariano Rajoy EPA/ EFE

Şeful Guvernului spaniol a anunţat marţi că va acţiona pentru ca separatiştii să piardă în alegerile regionale din 21 decembrie din Catalonia şi a îndemnat la o participare „masivă“ la acest scrutin, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vom acţiona pentru ca formaţiunile care militează pentru independenţă să nu câştige“, a dat asigurări liderul conservator într-un interviu pentru postul de radio COPE, în timp ce partidele politice din Catalonia îşi pregătesc săptămâna aceasta listele electorale.

Aceste alegeri fac parte printre măsurile anunţate de Guvernul spaniol la plasarea sub tutelă a Cataloniei, decisă pe 27 octombrie, după proclamarea independenţei de către Parlamentul catalan, imediat dizolvat, în timp ce Guvernul regional era destituit.

Rajoy a făcut „un apel la o participare masivă“, pentru ca partidele care susţin rămânerea Cataloniei în Spania să poată să se impună.

Formaţiunea sa, Partidul Popular (PP, conservator), a obţinut abia a cincea poziţie în ultimele alegeri reginale din Catalonia, în 2015.

Rajoy a spus că aceste alegeri sunt organizate pentru a permite „oprirea aplicării“ articolului 155 al Constituţiei, care permite plasarea sub tutelă a unei regiuni sepratiste.

El a lăsat însă să planeze îndoiala asupra termenul exact al acestei opriri, subliniind că învingătorul scrutinului, indiferent cine va fi el, „va trebui să respecte legea“.

Opt dintre cei 14 membri ai Guvernului catalan separatist destituit se află în detenţie provizorie, în cadrul unei anchete cu privire la rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri publice.

Preşedintele destituit Carles Puigdemont, în prezent la Bruxelles şi reclamat de justiţia spaniolă, intenţionează să se prezinte în alegeri în capul unei liste intitulate „Împreună pentru Catalonia“, pe care o vrea cuprinzătoare şi mai largă decât partidul său, PDeCAT.

Toţi foştii lideri catalani, inclusiv cei care sunt încarceraţi, „pot să candideze în alegeri, pentru că nu au fost declaraţi ineligibili“ de justiţie, a subliniat Rajoy.

Însă ei au fost „delegitimaţi politic“ din cauză că au „înşelat cetăţenii Cataloniei“, afirmând de exemplu că nu exista nicio „scurgere“ de întreprinderi şi că Europa va sprijini cauza secesionistă, a apreciat şeful Guvernului spaniol.

Peste 2.400 de întreprinderi şi-au mutat sediul social în afara regiunii după referendumul de autodeterminare de la 1 octombrie, interzis de Madrid.

Previziunile creşterii economice din 2018, scăzute la 2,3% din cauza crizei catalane, ar putea să crească până la 3% în cazul în care situaţia se normalizează, a apreciat Rajoy.

citeste totul despre: