Premierul spaniol, despre scandalul de corupţie în care e implicat: „M-am înşelat având încredere în cineva care nu merita”

Premierul spaniol, despre scandalul de corupţie în care e implicat: „M-am înşelat având încredere în cineva care nu merita”

Premierul spaniol Mariano Rajoy FOTO AFP

Joi dimineaţă, premierul spaniol Mariano Rajoy a apărut în faţa Camerei Deputaţilor pentru a da socoteală pentru cazul de corupţie în care este implicat atât el, cât şi formaţiunea pe care o conduce, Partidul Popular. Rajoy a recunoscut în faţa deputaţilor spanioli că s-a înşelat având încredere într-un om care a pozat în nevinovat, Luis Barcenas, fostul trezorier al partidului care a fost încarcerat în urmă cu câteva săptămâni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aşteptat să compară în faţa plenului reunit de câteva săptămâni pentru a da explicaţii, Rajoy le-a spus celor din Camera Deputaţilor că a venit să le vorbească despre o problemă care divide opinia publică spaniolă şi care a avut ecou în presa internaţională. S-a referit la „aşa-numitul caz Barcenas”, în care el, alături de alţi membri ai Partidului Popular, este acuzat că ar fi primit „bani negri”, lucru scos la iveală de registrele unei contabilităţi ascunse ţinută de fostul trezorier, Luis Barcenas.

El a dezminţit „minciuni şi manipulări” împotriva sa, „încurajate de anumiţi lideri politici”. „Vin să dezmint minciunile, manipulările şi insinuările pe care le-au încurajat, între alţii, anumiţi lideri politici”, a continuat el, fără să ofere nume.

„Faptele pe care le vreau să le prezint Camerei se rezumă în două cuvinte: m-am înşelat”, a recunoscut franc Rajoy. „Domnilor, îmi pare rău, dar aşa a fost. M-am înşelat când am continuat să cred în cineva care nu merita”, a mai declarat şeful Guvernului spaniol, fiind aplaudat de deputaţi.

Însă mult-aşteptatele explicaţii cerute de opinia publică au fost strecurate de Rajoy în discursul pe care l-a rostit cu o voce puternică, însă cu un chip spăşit. „Am avut încredere în Barcenas, era o persoană de încredere a partidului. N-a fost trezorier mai mult de un an, dar avea responsabilităţi încă de dinainte. Am crezut în nevinovăţia lui şi l-am sprijinit. Am făcut-o până când au apărut informaţiile despre conturile lui din Elveţia. Iar acesta a fost tot rolul meu în acea poveste. M-am înşelat când am avut încredere într-o persoană care poza în nevinovat”, a continuat Rajoy.

Premierul a confirmat faptul că în Partidul Popular s-au plătit salarii şi renumeraţii complementare funcţiei. „Ca peste tot", a spus el, asigurând că toate plăţile au fost legale şi că s-a declarat totul la Ministerul Finanţelor. Rajoy a insistat că lucrurile au stat mereu aşa şi a subliniat că declaraţiile fiscale ale membrilor PP sunt publice. Cât despre plăţile „la negru” pe care l-ar fi primit, susţinute de acte prezentate în instanţă de Barcenas, Rajoy a spus că sunt „o colecţie uimitoare de falsuri pe care justiţia le va clarifica”.

Prin urmare, a cerut timp ca justiţia să „stabilească adevărul”. Prim-ministrul a subliniat din nou ceea ce spune Barcenas nu este adevărat”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: