Premierul spaniol vrea să-i lase fără privilegii pe demnitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pedro Sanchez, premierul Spaniei FOTO AFP
Pedro Sanchez, premierul Spaniei FOTO AFP

Premierul spaniol Pedro Sanchez a propus retragerea protecţiei juridice pentru politicieni, magistraţi sau familia regală. În opinia sa, o reformă constituţională în acest sens ar readuce încrederea cetăţenilor spanioli în reprezentanţii lor.

Aflat de puţin peste o sută de zile la guvernare într-o ţară zdruncinată în ultimii ani de numeroase scandaluri de corupţie, socialistul Pedro Sanchez şi-a anunţat intenţia de a-i face pe spanioli „să creadă din nou în politică“. El a pledat astfel pentru o reformă constituţională privind retragerea protecţiei juridice de care beneficiază politicienii, magistraţii sau membrii familiei regale.

„Ne aflăm în faţa unei noi epoci, cu o societate care cere corectitudine şi egalitate între cetăţeni şi reprezentanţii lor“, a explicat el.

În Spania, membrii Guvernului, parlamentarii, familia regală sau magistraţii se bucură de un statut numit „aforado“. Acest statut le permite să fie judecaţi în cazuri civile sau în cazuri penale direct de Tribunalul Suprem, cea mai înaltă instituţie juridică spaniolă.

Spania a fost zguduită în ultimii ani de numeroase cazuri de corupţie care au ajuns până la familia regală şi au înlesnit ascensiunea unor formaţiuni politice noi, între care Podemos pe eşichierul de stânga şi Ciudadanos pe cel de centru-dreapta.

Însuşi Sanchez a preluat şefia Guvernului la 1 iunie în urma unei moţiuni de cenzură împotriva conservatorului Mariano Rajoy, care a căzut victima unui scandal de corupţie implicând partidul său.

Potrivit unei decizii judecătoreşti, Partidul Popular (PP) a beneficiat de fonduri obţinute ilegal în urma unui „sistem autentic şi eficient de corupţie“ creat de membri ai săi şi un grup privat. Douăzeci şi nouă de persoane, între care şi fostul trezorier al PP Luis Barcenas, au fost condamnate la 351 de ani de închisoare în total în acest dosar, numit „Gurtel“.

Dispunând de numai 84 de deputaţi din 350, Sanchez are nevoie de sprijinul conservatorilor din PP pentru adoptarea acestei reforme. PP este prima forţă politică a Camerei Deputaţilor şi deţine majoritatea absolută în Senat. Ori o reformă constituţională în Spania necesită susţinerea a trei cincimi din reprezentanţi în fiecare cameră.

„Propunerea (lui Sanchez, n. red.) este un foc de paie“, a apreciat PP, potrivit El Pais.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite