Premierul Slovaciei, după testarea în masă a populaţiei: „Am descoperit o armă atomică împotriva Covid-19”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovacia a reuşit să scadă cu mai mult de jumătate rata de infectare cu coronavirus în urma campaniei de testare şi carantinare a populaţiei. Testarea a fost gratuită şi voluntară.

Infectarea cu coronavirus a scăzut cu mai mult de jumătate în urma campaniei de testare şi de carantinare din Slovacia, desfăşurată în ultimele două weekend-uri, a declarat luni prim-ministrul Igor Matovic într-o conferinţă de presă.

Din cei 5,5 milioane de locuitori, Slovacia a testat 3,6 milioane, cu excepţia copiilor mici şi a unor persoane vârstnice, în primul weekend din noiembrie, cei cu rezultate pozitive fiind obligaţi să intre în carantină, scrie Agerpres..

La sfârşitul săptămânii trecute, testarea a fost repetată pentru un număr de puţin peste 2 milioane de persoane din zonele cele mai afectate, rata de infectare dovedindu-se mult mai scăzută datorită măsurilor anterioare de carantină.

Campania din Slovacia a fost urmărită cu atenţie de alte ţări care se luptă cu o resurgenţă a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2.

Luând în considerare districtele în care s-au făcut teste în ambele săptămâni, rata de infectare a scăzut de la 1,47% în primul weekend la 0,62% în rândul celor care au fost testaţi în al doilea weekend, a anunţat Matovic în conferinţa de presă.

Dacă se iau în calcul unele teste suplimentare efectuate în cadrul poliţiei, în cămine de bătrâni şi în companii, runda a doua a produs 13.509 de cazuri pozitive.

„Intrăm într-o iarnă grea. Avem un instrument extraordinar de eficient în testarea antigen care reduce proporţia de persoane infectate cu 58%', a spus şeful guvernului.

Testarea a fost gratuită şi voluntară, dar guvernul a impus o carantină, ce a inclus interzicerea navetei, celor care au refuzat să facă testul.

Oamenii trebuie să aibă la ei certificate din care să rezulte că au făcut testul şi acesta a ieşit negativ.

Campania s-a bazat pe teste antigen ale căror rezultate sunt cunoscute în 15-30 de minute, având însă o acurateţe mai mică decât testele standard PCR.

Guvernul a argumentat că testarea antigen merită făcută şi că repetarea ei reduce probabilitatea unor rezultate fals negative.

Până în prezent, Slovacia a raportat 76.072 de cazuri de infectare - din care 366 de decese - depistate prin teste PCR. Testarea antigen, care a inclus o etapă pilot şi două runde de testare în masă, a identificat 57.462 de cazuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite