Premierul Scoţiei vrea să organizeze cât mai curând posibil un referendum pe tema separării de Marea Britanie

Premierul Scoţiei vrea să organizeze cât mai curând posibil un referendum pe tema separării de Marea Britanie

Premierul Scotiei Nicola Sturgeon FOTO EPA-EFE

Premierul scoţian Nicola Sturgeon vrea să organizeze un al doilea referendum asupra separării regiunii sale de Marea Britanie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderul Partidului Naţional Scoţian intenţionează să organizeze votul în prima parte a noii sesiuni parlamentare, care va începe anul viitor, informează The Times.

„Scoţia ar trebui să aibă oportunitatea de a alege dacă să devină independentă mai degrabă în prima, decât în ultima parte a viitoarei sesiuni parlamentare”, a declarat Sturgeon pentru postul ITV Border.

Sâmbătă, Sturgeon s-a declarat convinsă că va obţine independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie, în contextul în care majoritatea scoţienilor se opun ieşirii din Uniunea Europeană. În 2016, la referendumul pentru Brexit, scoţienii au votat masiv împotriva ieşirii din blocul comunitar.

„Nu am fost niciodată mai sigură în legătură cu obţinerea independenţei”, a declarat Nicola Sturgeon, cu ocazia începerii congresului Partidului Naţional Scoţian (SNP).

Conform unui sondaj publicat în octombrie de Ispos Mori, o majoritate fără precedent - de 58% - dintre scoţieni se pronunţă în favoarea independenţei regiunii lor faţă de Marea Britanie.

La referendum din 2014 pe tema independenţei, 55% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Marea Britanie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările