Premierul Poloniei se aşteaptă la activarea procedurilor de suspendare a dreptului de vot al Varşoviei după reformele controversate în justiţie

Premierul Poloniei se aşteaptă la activarea procedurilor de suspendare a dreptului de vot al Varşoviei după reformele controversate în justiţie

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat ieri că se asteaptă la declanşarea „săptămâna viitoare" contra ţării sale a celei mai dure proceduri de sancţiuni în cadrul Uniunii Europene, din cauza controversatelor reforme judiciare.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Comisia Europeana „va activa probabil” contra Poloniei, miercurea viitoare, articolul 7 al Tratatului UE, a spus Morawiecki, prezent la summitului european de la Bruxelles, care a început joi şi va dura şi astazi. 
 
"Desigur este de competenţa lor (...) Dar, între începutul unei astfel de proceduri injuste în ceea ce ne priveşte şi finalul acesteia, vom vorbi cu siguranţă, în mai multe rânduri, cu partenerii noştri", a adăugat premierul polonez.
 
Comisia Europeană, aminteşte AFP, a ameninţat de mai multe ori Polonia cu activarea faimosului articol 7 al Tratatului UE, din cauza reformelor acestei ţări în privinţa justiţiei, care reprezintă, potrivit Bruxelles-ului, o ameninţare sistemică la adresa statului de drept.
 
Niciodată folosită până în prezent, această procedură este considerată "arma nucleară" printre sancţiunile posibile împotriva unui stat membru, căci ea poate avea ca rezultat, la capătul a mai multor etape, o suspendare a dreptului de vot al unei ţări în cadrul Consiliului UE, organism care reuneşte cele 28 de state membre.
citeste totul despre: