Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a anulat vizita în Israel în urma unor comentarii ale lui Netanyahu privind rolul polonezilor în Holocaust

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a anulat vizita în Israel în urma unor comentarii ale lui Netanyahu privind rolul polonezilor în Holocaust

Premierul polonez Mateusz Morawiecki Foto AFP

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a anulat o vizită în Israel în urma unor comentarii care ar fi fost făcute de premierul israelian Benjamin Netanyahu cu privire la complicitatea polonezilor la Holocaust, a informat un consilier al lui Morawiecki, scrie Reuters.

O purtătoare de cuvânt a guvernului polonez a confirmat că premierul Morawiecki nu va participa la summit şi că Polonia îl va trimite pe ministrul de Externe, Jacek Czaputowicz.
 
Morawiecki l-a informat pe Netanyahu de decizia sa printr-un apel telefonic duminică după-amiaza, a informat purtătoarea de cuvânt Joanna Kopcinska.
 
Summit-ul la care vor participa patru ţări central şi est-europene va avea loc la Ierusalim, în această săptămână.
 
Guvernul polonez a căutat să infirme orice referire la colaborări ale polonezilor cu naziştii în perioada Holocaustului pentru a "lupta pentru adevăr”, a transmis Morawiecki parlamentului Poloniei în 2018.
 
Biroul lui Netanyahu a informat într-un comunicat că afirmaţiile premierului israelian, care se află la Varşovia pentru o conferinţă privind Orientul Mijlociu, au fost relatate greşit de Jerusalem Post, ziarul publicând un articol corectat.
 
Într-un comunicat ulterior, biroul lui Netanyahu a informat că premierul nu a atribuit nicio vină polonezilor.
 
Ambasadoarea Israelului în Polonia, Anna Azari, a fost convocată de guvernul polonez vineri şi i s-a cerut să clarifice comentariile lui Netanyahu.
 
Morawiecki a declarat într-un interviu publicat duminică de agenţia poloneză PAP că Azari a explicat că Netanyahu a făcut referire la cazurile individuale de polonezi care au colaborat cu naziştii.
 
Tensiunile dintre Israel şi Polonia s-au intensificat anul trecut, după ce Polonia a introdus o nouă legislaţie care interzice folosirea unor sintagme precum "lagăre de concentrare poloneze”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: