Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a anulat vizita în Israel în urma unor comentarii ale lui Netanyahu privind rolul polonezilor în Holocaust

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul polonez Mateusz Morawiecki Foto AFP
Premierul polonez Mateusz Morawiecki Foto AFP

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a anulat o vizită în Israel în urma unor comentarii care ar fi fost făcute de premierul israelian Benjamin Netanyahu cu privire la complicitatea polonezilor la Holocaust, a informat un consilier al lui Morawiecki, scrie Reuters.

O purtătoare de cuvânt a guvernului polonez a confirmat că premierul Morawiecki nu va participa la summit şi că Polonia îl va trimite pe ministrul de Externe, Jacek Czaputowicz.

Morawiecki l-a informat pe Netanyahu de decizia sa printr-un apel telefonic duminică după-amiaza, a informat purtătoarea de cuvânt Joanna Kopcinska.

Summit-ul la care vor participa patru ţări central şi est-europene va avea loc la Ierusalim, în această săptămână.

Guvernul polonez a căutat să infirme orice referire la colaborări ale polonezilor cu naziştii în perioada Holocaustului pentru a "lupta pentru adevăr”, a transmis Morawiecki parlamentului Poloniei în 2018.

Biroul lui Netanyahu a informat într-un comunicat că afirmaţiile premierului israelian, care se află la Varşovia pentru o conferinţă privind Orientul Mijlociu, au fost relatate greşit de Jerusalem Post, ziarul publicând un articol corectat.

Într-un comunicat ulterior, biroul lui Netanyahu a informat că premierul nu a atribuit nicio vină polonezilor.

Ambasadoarea Israelului în Polonia, Anna Azari, a fost convocată de guvernul polonez vineri şi i s-a cerut să clarifice comentariile lui Netanyahu.

Morawiecki a declarat într-un interviu publicat duminică de agenţia poloneză PAP că Azari a explicat că Netanyahu a făcut referire la cazurile individuale de polonezi care au colaborat cu naziştii.

Tensiunile dintre Israel şi Polonia s-au intensificat anul trecut, după ce Polonia a introdus o nouă legislaţie care interzice folosirea unor sintagme precum "lagăre de concentrare poloneze”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite