Premierul Olandei respinge ideea unei Uniuni Europene „tot mai strânse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul olandez, Mark Rutte, a respins ideea potrivit căreia Uniunea Europeană va intra pe o cale inevitabilă a unei integrări tot mai strânse după ce Marea Britanie va părăsi, anul viitor, blocul comunitar. Totodată, relatează Reuters, Rutte s-a pronunţat în favoarea acordării de fonduri în special pentru proiectele cu beneficii economice.

Într-un discurs susţinut la Berlin, premierul Olandei a criticat limbajul despre o „Uniune tot mai strânsă“ consacrat în tratatele europene, afirmând că  blocul comunitar ar trebui să intervină numai acolo unde acţiunea sa este adecvată şi să facă acest lucru folosindu-se de un buget mai mic.

„Există un discurs despre această inevitabilă cooperare tot mai strânsă într-un stat federal european. Nu-mi place acest limbaj oribil despre o «Uniune tot mai strâns㻓, a afirmat Mark Rutte în faţa unei audienţe formate din politicieni şi diplomaţi.

El s-a distanţat de ceea ce a numit o viziune romantică asupra unei uniuni politice europene, afirmând chiar că tocmai această obsesie a unei integrări tot mai profunde a fost un factor major în decizia britanicilor din 2016 de a părăsi blocul comunitar.

În ceea ce priveşte bugetul UE, Rutte a afirmat că este timpul pentru a accepta că Marea Britanie va părăsi blocul comunitar, iar bugetul va fi mai mic.

„Lăsaţi-mă să fiu foarte clar. Scopul meu pentru bugetul multianual este acesta: nicio creştere a contribuţiilor, ci rezultate mai bune în cadrul unui buget mai mic“, a afirmat premierul Olandei, citat de DutchNews.nl.

„Olanda vrea ca Uniunea Europeană să folosească această şansă pentru a respecta promisiunea că prin cooperare se ajunge la valoare adăugată. UE27 nu poate acoperi lacuna provocată de Brexit şi nu putem înfrunta secolul XXI cu un buget care reflectă realităţile din urmă cu decenii“, a adăugat el.

„Există multe discuţii despre noile priorităţi ale UE: sustenabilitate, climă, securitate, migraţie, inovaţie. Finanţarea noilor priorităţi va avea inevitabil un impact asupra programelor curente şi subvenţiilor. Dar să fim realişti: 70% din cheltuielile UE se duc spre agricultură şi fondurile structurale. Să cheltuim mai puţin pentru acestea ar însemna să facem loc noilor priorităţi. Este timpul pentru a face alegeri. Şi pentru a pune în practică ce spunem“, a mai spus premierul Olandei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite