Premierul miliardar ceh, acuzat că şi-a trimis cu forţa fiul în Crimeea pentru a nu depune mărturie într-un caz de fraudă cu fonduri europene

Premierul miliardar ceh, acuzat că şi-a trimis cu forţa fiul în Crimeea pentru a nu depune mărturie într-un caz de fraudă cu fonduri europene

Premierul ceh Andrej Babis şi fiul său

Premierul miliardar al Cehiei, Andrej Babis, se confruntă cu o potenţială criză politică care l-ar putea costa funcţia, după ce fiul său, Andrej Babis jr, a susţinut că a fost dus împotriva voinţei sale în Crimeea pentru a-l împiedica să aducă dovezi într-un presupus caz de fraudă cunoscut sub numele de „Cuibul de barză“, informează intellinews.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fiul primului-ministru a făcut acuzaţii dramatice, că a fost răpit şi reţinut în peninsula Crimeea, ocupată de ruşi, astfel încât să nu poată depune mărturie în calitate de martor în cazul tatălui său. Babiş junior a declarat că a fost forţat să decidă între "a lua o vacanţă prelungită" în Crimeea sau să fie închis într-un spital de psihiatrie. În Crimeea, el susţine că a fost ţinut forţat de doi ruşi, dintre care unul psihiatru, care s-a ocupat anterior de el în timpul şederii sale într-un spital de psihiatrie din Praga, susţine Babis jr.
 
Cazul face parte dintr-o investigaţie jurnalistică explozivă publicată noaptea trecută pe un site de ştiri (www.seznamzpravy.cz), după ce doi reporteri s-au întâlnit cu fiul lui Andrej Babis în Elveţia, unde acesta locuieşte acum, şi a înregistrat un interviu cu o cameră ascunsă cu el. Andrej Babis jr - descris ca fiind „bolnav mintal“ de către tatăl său - pretinde că a fost dus „împotriva voinţei sale“, în Crimeea, parte a Rusiei din 2014, de către colaboratori ai premierului. 
 
Prin această  operaţiune, care datează din 2017, conform unor mass-media cehe, s-ar fi încercat   ţinerea departe a lui Andrej Babis Jr. de o anchetă privind un presupus abuz cu bani europeni folosiţi pentru construcţia staţiunii de lux „Cuibul berzei“, din apropiere de la Praga, în perioada 2007-2008. Andrej Babis, în vârstă de 35 de ani, este acuzat în acest caz, la fel ca şi tatăl său.
 
Babis Jr a spus în timpul interviului cu jurnaliştii, că „a semnat ceva în legătură cu Cuibul berzei“, dar că nu ştia „deloc“ ce semnează. El a menţionat, de asemenea, un asociat al tatălui său din formaţiunea ANO, psihiatra, Dita Protopopova, care ar fi redactat un raport potrivit căruia  problemele sale mintale nu i-au permis să participe la procedurile judiciare. Soţul psihiatrei, Petr Protopopov, şofer la Agrofert, companie a premierului miliardar, l-ar fi dus pe Andrej Babis jr în Crimeea.
 
„El a abuzat de faptul că tatăl meu a vrut să dispar din cauza proceselor“", a spus Babis jr. Petr Protopopov „m-a  reţinut, împotriva voinţei mele, în Sevastapol, apoi în Ialta. Apo ne-am reîntors acasă  şi am fugit în Elveţia cu autobuzul“, a precizat el într-un e-mail către reporteri. „De atunci, am un nou doctor, am scapat de << ingrijitorul>> care mă tortura psihic. Am un medic mai bun aici“ în Elvetia, a mai spus Andrej Babis jr, care are cetăţenie elveţiană.
 
Premierul Babis respinge acuzaţiile 
 
Babis a respins acuzaţiile de răpire, spunând că fiul său este bolnav psihic şi suferă de tulburare bipolară, adăugând că a luat tratament şi a fost sub observaţie. "Nu este adevărat că fiul meu a fost răpit. A părăsit Republica Cehă în mod voluntar. Această chestiune a fost investigată de poliţie, care a ajuns la concluzia că nu a avut loc nici un răpire ", a adăugat el. „Filmarea în secret (...) a unui om bolnav psihic este respingătoare şi dezgustătoare“ a spus premierul Andrej Babis, adăugând că această campanie este menită să-l „distrugă“. "Totul mi se pare a fi o conspiraţie sălbatică. Am o întâlnire săptămâna viitoare cu premierul Andrei Babis, aşa că îl voi întreba, bineînţeles", a spus preşedintele ceh Milos Zeman. 
 
Opoziţia a depune moţiune de cenzură împotriva premierului
 
Opoziţia cehă a decis astăzi să lanseze o moţiune de cenzură împotriva primului-ministru Andrej Babis după dezvăluiri  incredibile despre fiul său şi posibile fraude cu fonduri europene.  Cele şase partide de opoziţie au propus ca parlamentul să voteze moţiunea de cenzură împotriva a guvernului, cel mai probabil săptămâna viitoare, a declarat liderul partiului de dreapta ODS, Petr Fiala. 
 
El a cerut „tuturor deputaţilor din coaliţia guvernamentală să respecte principiile statului de drept şi să nu-l mai sprijine pe primul-ministru“.  „Într-o ţară normală, într-o astfel de situaţie, şeful guvernului demisiona şi aştepta ca ancheta să-şi urmeze cursul", a declarat preşedintele Partidului Civic Democrat (ODS), Petr Fiala.
 
„Înainte, putea spune că totul era un complot şi nu făcuse nimic rău. Acum, există un videoclip. Chiar dacă cehii nu cred ce spune fiul, ei văd că există ceva foarte rău în familia primului ministru “, a declarat analistul politic Jiri Pehe de la Universitatea din New York, citat de „Guardian“.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: