Premierul maghiar Viktor Orban, gata să umble la Constituţie ca să scape de refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ungare vor continua politica lor critică faţă de deciziile Uniunii Europene cu privire la acceptarea refugiaţilor, în ciuda eşuării consultării populare , a declarat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.  Acesta  a anunţat, ieri, a doua zi după referendumul privind cotele de migranţi, că va amenda Constituţia pentru a se asigura că Uniunea Europeană nu poate transfera solicitanţi de azil în ţara sa, relatează Reuters.

Orban a spus în Parlament că referendumul, care nu a fost valid pentru că nu s-a prezentat jumătate din numărul alegătorilor la urne, şi-a atins obiectivul, pentru că mai mulţi unguri (98,3 la sută din cei prezenţi ) au respins cotele de migranţi decât au votat pentru  aderarea la UE în 2003.

De asemenea, cu un milion mai mulţi alegători au votat pentru politica sa privind migraţia decât au votat pentru formaţiunea sa, Fidesz, la alegerile parlamentare din 2014, a precizat şeful Guvernului.

“Această susţinere din partea populaţiei mă obligă să acţionez”, a spus Orban în faţa aleşilor, în timp ce parlamentarii de opoziţie l-au fluierat şi huiduit.

“Fidesz şi Partidul Creştin-Democrat cred că un pas adecvat, onest şi necesar este să oferim greutate legală voinţei poporului (…). Deci iniţiez un amendament la Constituţie”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.

Potrivit autorităţilor, 98,3% dintre cei care au votat, adică 3,249 de milioane de oameni, s-au opus legislaţiei europene privind redistribuirea migranţilor. Rata de participare a fost, însă, de 40%, în condiţiile în care cel puţin 50% dintre persoanele cu drept de vot trebuiau să se prezinte la urne pentru ca plebiscitul să fie valid. 

Comisia Europeană a declarat că a luat notă de rezultatul referendumului din Ungaria, privind cotele de migranţi, în timp ce partidul de extremă-dreapta Jobbik a cerut demisia premierului Viktor Orban.

Potrivit planului Comisiei Europene, în următorii doi ani Ungaria ar urma să primească 2300 de migranţi. Budapesta afirmă că planul UE încalcă suveranitatea naţională a Ungariei.

Sprijin din Polonia

Şefii diplomaţiilor poloneză şi olandeză, Witold Waszczykowski şi Bert Kunders, au subliniat, ieri, în timpul unei conferinţe comune susţinute la Varşovia, importanţa referendumului care a avut loc duminică în Ungaria cu privire la cotele UE pentru relocarea de refugiaţi.

„Acesta este un semnal important. Fiecare stat democratic şi suveran are dreptul să se consulte cu societatea cu privire la unele probleme importante, care se referă la securitate. Valul de refugiaţi, de migranţi, care s-a abătut asupra Europei constituie nu doar o problemă de ordin umanitar, ci şi de securitate. În Ungaria, această problemă a dus la organizarea unui referendum“, a spus Waszczykowski. 

Potrivit ministrului de externe al Poloniei, în pofida faptului că referendumul a fost invalidat din cauza prezenţei scăzute, mult sub pragul celor 50% necesare, majoritatea ungurilor care s-au prezentat la vot şi-a exprimat protestul faţă de cotele stabilite de UE. „Acesta este un semnal important pentru Europa, care atestă atitudinea societăţilor europene faţă de această problemă“, a subliniat şeful diplomaţiei poloneze. 

Potrivit ministrului de externe olandez, în pofida faptului că referendumul din Ungaria nu va influenţa situaţia, acestuia trebuie să i se acorde atenţie. „Este important să plecăm urechea la ce spun cetăţenii“, a declarat Kunders, subliniind totodată că „referendumurile trebuie să fie organizate la iniţiativa cetăţenilor, nu a partidelor“. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite