Premierul maghiar Viktor Orban, acuzat de presa maghiară că şi-a creat o adevărată oligarhie economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Falimentul unei case de brokeraj din Ungaria a dezvăluit legătura foarte strânsă dintre conducerea politică a ţării şi unii oameni de afaceri. Premierul ungar Vuktor Orban a crea o elită economică în care depinde numai de el.

Falimentul frimei de brokeraj Questor arată cum s-au distorsionat mecanismele economiei e piaţă din Ungaria şi cum s-a legături  între guvernanţi şi oameni de afaceri, potrivit Rador.

Luna trecută una dintre cele mai mari firme de brokeraj din Ungaria şi-a anunţat incapacitatea de plată şi a început procedura de lichidare judiciară a unui imperiu financiar: grupul Questor. Falimentul Questor vine după ce alte două firme de brokeraj, Buda-Cash şi Hungária, au ajuns şi ele în incapacitate de plată.

Firmei Questor a avut legături politice foarte strânse cu guvernul Orban şi , scrie presa maghiară, deşi rezultatele economice de mult timp erau dezastruoase, firma a beneficiat de o protecţie politică. Cercetările penale declanşate în urma unor denunţuri au fost oprite, supravegherea financiară a Questor a fost doar formală, fără nici o eficienţă (a fost tolerat faptul că reprezentanţii firmei au ascuns riscul real de investitori).

 Responsabilitatea Guvernului rezultă şi din faptul că, la o lună după falimentul Questor, Executivul a iniţiat un proiect de lege, adoptat în grabă de către Parlament, prin care îi va despăgubi pe cei aproximativ 32.000 de clienţi ai firmei, care şi-au pierdut economiile. În cazul celorlalte firme de brokeraj, Buda-Cash şi Hungária – ai căror clienţi au ajuns, de asemnea, într-o situaţie similară –, astfel de compensaţii nu au fost decise. 

Firma Questor a avut mii de legături politice. Este cunoscută relaţia foarte apropiată a lui Tarsoly Csaba cu ministrul de externe, Szíjjártó Péter, susţine Brückner Gergely, publicist comentator al săptămânalului exonomic „Figyelő, citat de Rador. 

Acest caz mai are un aspect foarte discutabil, şi anume că instituţii ale statului, cum este Ministerul de Externe, au dispus ca anumite firme care sunt în subordinea lor să ţină banii la Questor. 

Aici sunt cel puţin două probleme: prima, chiar dacă nu există o interdicţie legală explicită pentru aceste practici, totuşi regimul de administrare a banilor publici nu permite să ţii banii contribuabililor altundeva decât la Trezorerie – şi mai ales nu la firme care în mod declarat lucrează cu un anumit risc. Pe de altă parte, nu ştim dacă a existat vreo procedura de achiziţie publică prin care a fost aleasă firma Questor ca şi depozitar al banilor publici sau totul a avut loc datorită bunelor relaţii dintre Tarsoly şi Szíjjártó, susţine analistul economic maghiar.

Nu ştim dacă măsura Guvernului de a-i despăgubi pe clienţii Questor se poate explica doar prin numărul mare (aproximativ 32.000) de investitori sau Executivul îşi simte propria responsabilitate. Dar este mai mult decât ciudată această discriminare pozitivă faţă de clienţii Questor, în defavoarea clienţilor Buda-Cash sau Hungária. Această situaţie este imorală şi inechitabilă, spune Brückner Gergely.

Analistul economic spune că afacerea Questor este doar vârful aisbergului, şi că dacă cineva se uită la câştigătorii achiziţiilor publice din ultimii trei, patru ani poate constata că este vorba mereu de aceleaşi firme şi acest lucru a atras deja atenţia Uniunii Europene.

 „L-aş putea aminti aici şi pe Garancsi István, proprietarul echipei de fotbal Videoton şi prieten al lui Orbán, care a creat o reţea de case de economii, sau pe ginerele primului ministru, care câştigă şi el toate licitaţiile publice la care participă (este vorba de Tiborcz István n.n.) sau de primarul comunei Felcsút (localitatea unde s-a născut Orbán Viktor), Mėszáros Lőrinc, care acum câţiva ani era un simplu instalator de gaze şi azi este miliardar, printre cei mai bogaţi oameni din Ungaria. Deci este vorba despre o politică conştientă din partea lui Orbán: el doreşte construirea unei oligarhii care depinde numai de el“, subliniază jurnalistul maghiar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite