Premierul kosovar, despre tensiunile cu Serbia: „Preşedintele Vucici gândeşte şi vorbeşte ca în anii '90 ai secolului trecut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albin Kurti FOTO EPA-EFE
Albin Kurti FOTO EPA-EFE

Premierul kosovar Albin Kurti susţine că normalizarea relaţiilor dintre Priştina şi Belgrad nu este posibilă din cauza Serbiei, mai ales a preşedintelui Aleksandar Vucici, „care gândeşte şi vorbeşte ca în anii '90 ai secolului trecut”.

„Problema este Serbia, în special preşedintele acestei ţări, care care gândeşte şi vorbeşte ca în anii '90 ai secolului trecut”, a spus Albin Kurti într-un interviu acordat televiziunii naţionale a Croaţiei şi preluat de portalul Euractiv.

Potrivit lui Kurti, 11.000 de şoferi sârbi au acceptat deja să folosească plăcuţe de înmatriculare kosovare pe teritoriul Kosovo.

„Chestiunea plăcuţelor de înmatriculare este doar un pretext pentru a provoca tensiuni”, acuză Kurti.

Mai mult, premierul Kosovar mai acuză Belgradul că intenţionează să creeze un conflict internaţional. „Aduci ministrul Apărării la frontiera cu Kosovo, împreună cu ambasadorul Rusiei în Serbia şi cu ataşatul militar al Rusiei la Belgrad. În aceeaşi zi au incendiat o clădire din Zubin Potok. De asemenea, avioane MiG-29 şi elicoptere de fabricaţie rusă zboară în jurul Kosovo”, a precizat Albin Kurti.

Relaţiile dintre Priştina şi Belgrad s-au încins după ce Albin Kurti a anunţat o măsură obligatorie pentru şoferii sârbi de a circula prin Kosovo cu plăcuţe de înmatriculare temporare ale acestei ţări. O „măsură reciprocă”, a precizat premierul kosovar în momentul prezentării ei în Parlament.

Sute de sârbi au ieşit zilnic să protesteze la frontiera cu Kosovo, unde au făcut blocaje pe drum şi au atacat două birouri de înmatriculare, inclusiv cel de la Zubin Potok.

Kosovo a mobilizat în zonă forţele speciale ale poliţiei, în timp ce Serbia şi-a plasat armata în alertă. KFOR, forţa NATO de menţinere a păcii, şi-a sporit misiunile de patrulare.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au făcut apel la dezescaldarea tensiunilor şi revenirea celor două părţi la cadrul de dialog privind normalizarea relaţiilor între ele, un proces existent de aproape 15 ani sub egida Bruxellesului.

Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, dar Serbia nu o recunoaşte şi o consideră în continuare un teritoriu al său.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite