Premierul Italiei îi dă replica lui Erdogan şi-a explică ce înseamnă stat de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul italian, Matteo Renzi, i-a replicat pe Twitter, preşedintelui turc Recept Erdogan care recomada Romei să se ocupe mai mult de mafie decât de fiul său că în Italia judecătorii se conformează legii şi Constituţiei italiene, nu preşedintelui turc.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut judecătorilor italieni - într-un interviu acordat marţi dimineaţa televiziunii italiene - să se ocupe mai degrabă de mafie decât de fiul său, asigurând că o anchetă judiciară în curs pentru spălare de bani riscă să compromită relaţiile între cele două ţări, relatează AFP, preluată de agerpres.ro. 

Premierul italian, Matteo Renzi, i-a replicat printr-un mesaj lapidar pe Twitter, postat în cursul după-amiezii: „În această ţară, judecătorii se conformează legii şi Constituţiei italiene, nu preşedintelui turc. Aceasta se numeşte stat de drept“.

Bilal Erdogan, fiul mai mare al preşedintelui islamo-conservator, este obiectul unei anchete deschise în februarie de parchetul din Bolonia, ca urmare a unei reclamaţii depuse de un antreprenor turc.

Acest antreprenor, un opozant aflat în exil, asigură că Bilal a fugit în Italia 'cu o mare sumă de bani' şi o echipă de bodyguarzi înarmaţi care au utilizat paşapoarte diplomatice.

Bilal, care se dusese la Bolonia pentru a termina un doctorat, este unul dintre principalii suspecţi într-un mare scandal de corupţie declanşat în decembrie 2013, pentru care toate anchetele au fost clasate.

„Fiul meu ar trebui să se întoarcă la Bolonia pentru a-şi termina doctoratul“, dar riscă să fie arestat, a mai declarat Erdogan televiziunii italiene. În acest oraş, ei mă numesc dictator şi manifestează pentru PKK. De ce nu intervine nimeni ? Acesta este statul de drept ? Dosarul lui ar putea compromite relaţiile noastre cu Italia“, a adăugat el.

Preşedintele Erdogan este obiectul unor critici virulente pentru represiunile declanşate în toate categoriile sociale după puciul eşuat în urmă cu două săptămâni. 

Reacţiile de solidaritate dinspre Occident au fost la nivelul minim cerut de eticheta diplomatică. Şi solidaritatea exprimată de lumea arabă şi musulmană a fost sub intensitatea aşteptată.

Mai mult, la 19 iulie, o convorbire telefonică cu preşedintele Barack Obama i-a adus lui Erdogan o stare de anxietate. Conţinutul discuţiilor nu este cunoscut, dar Ankara a perceput în mod clar o ameninţare dinspre Statele Unite. 

Erdogan a înţeles că a devenit izolat pe plan internaţional. Iar întâlnirea cu preşedintele Vladimir Putin, programată pentru 9 august, face parte din efortul de a sparge izolarea.

Cu toate acestea, să nu ne facem iluzii că lovitura de stat eşuată l-a schimbat pe Erdogan într-un mod pozitiv. El este pur şi simplu într-o retragere forţată şi e prematur să ne facem speranţe.

Erdogan trimite opoziţia în occident să facă lobby pentru el

Pe acest fundal, Recept Erdogan trimite opoziţia în occident să facă lobby pentru el. Ca parte a pariului diplomatic al Turciei de a convinge că iniţiatorul puciului eşuat a fost Fethullah Gülen, un grup de parlamentari turci din partidele de guvernare şi de opoziţie a început o serie de vizite în SUA, la Bruxelles şi la Londra, scrie Hurryiet. 

În ajunul summitului ruso-turc, planificat pentru 9 august, în condiţiile unei tot mai acute confruntări cu Occidentul, liderul turc încearcă să joace pe „cartea rusă”, pentru a scădea presiunile din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene, şi pentru a evita izolarea externă, opinează Kommersant. 

Şi Moscova îşi joacă propria carte: restabilind legăturile cu Ankara, ea obţine o nouă pârghie de influenţă asupra situaţiei din Orientul Mijlociu şi în alte regiuni de importanţă strategică, crede ziarul rus. Din motive pragmatice, Ankara este necesară şi pentru Moscova, şi pentru Siria, şi în Transcaucazia, şi nu în ultimul rând, în sfera energetică. Relansarea proiectului Turkish Stream poate deveni pentru Rusia o eficientă pârghie de presiune asupra conducerii UE, care nu se grăbeşte să dea undă verde unui alt gazoduct de importanţă strategică pentru ea, North Stream-2, notează Kommersant.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite